Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Zakelijk

5 inspirerende redenen over zelf ondernemen

Heb je veel goede ideeën en plannen en zou je niets liever willen dan je eigen onderneming starten? Alle begin is moeilijk maar gelukkig niet onmogelijk. Om je op weg te helpen zetten we in dit artikel 5 redenen voor je op een rij.

Eigen baas zijn

De reden dat veel mensen voor zichzelf willen beginnen is omdat ze graag dingen op hun eigen manier willen doen. Hier is natuurlijk niets mis mee. Wel is het belangrijk om niet te eigenwijs te zijn. Ga daarom flexibel om met iedere situatie.

Geen zekerheid

Werk je in loondienst dan weet je iedere maand precies wat er aan inkomsten binnenkomt. Dit is bij zelfstandig ondernemers niet het geval. Ook al verdien je als zelfstandige over het algemeen meer geld dan bij werken in loondienst, dit houdt wel in dat je alles zelf moet regelen.

Kies er daarom voor om verstandig te investeren. Extra verdiensten kan je beter in je eigen bedrijf stoppen of sparen dan uitgeven aan luxeartikelen.

Eigen toekomst bepalen

Het grote voordeel van het hebben van een eigen bedrijf is dat je zelf je toekomst kan bepalen. Er is niemand die je om toestemming hoeft te vragen. Zodra je een gat in de markt ziet is het aan jouzelf om daarop in te springen.

Flexibeler en sneller

Grote bedrijven hebben meerdere managers in dienst. Dit heeft als resultaat dat er meerdere mensen hun zegen over een bepaalde dienst of product moeten geven. Dit kost uiteraard tijd. Als zelfstandige kan je dit een stuk sneller doen. Je kan meteen op nieuwe trends inspelen. Hou hierbij wel goed de juiste strategie aan.

Iets opbouwen voor later

Het voordeel van een eigen bedrijf is dat dit in waarde stijgt. Hier kan je profijt van hebben als je later je onderneming zou willen verkopen. Heb je straks een goedlopend bedrijf? Dan kan dit later je pensioenvoorziening worden.

Waar moet je op letten bij het starten van een eigen bedrijf?

Om een eigen bedrijf op te zetten moet je sterk in je schoenen staan. Wil je goed van start gaan, vraag dan om advies van zelfstandig ondernemers. Zo krijg je een antwoord op al je vragen en gaat het starten van een eigen bedrijf je nog gemakkelijker af.

Het nadeel van zelfstandig ondernemer zijn is dat je zelf voor je inkomen moet zorgen. Met een succesvol lopend bedrijf hoeft dat natuurlijk geen enkel probleem te zijn. Toch kan je ook als zelfstandige wel eens met tegenslagen te maken krijgen.

Een van de meest vervelende dingen die je met een eigen bedrijf mee kan maken is ziek worden. Is het een griepje dan kan je ervoor kiezen om gewoon door te werken of een paar dagen wat rustiger aan te doen.

Bij langdurige arbeidsongeschiktheid van de ondernemer kan er wel een risico zijn. Daarnaast is een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten als ondernemer een dure grap. Gelukkig is er het AOV-vangnet voor zelfstandige ondernemers. Dit is een heel betaalbaar alternatief voor ondernemers.