Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Gezondheid

De juiste manier om te sapvasten: bekijk Sapjes’ acties

Wat doe je als je echt iets anders wilt in je leven? Al je haar afknippen? Verhuizen naar een nieuwe stad? Een sapkuur doen?  

Veel mensen kiezen voor een sapkuur of vasten als een manier om de status quo van hun dieet te veranderen in de hoop op een jump-start naar een betere gezondheid, gewichtsverlies en een verbeterde darmgezondheid. Maar is het volgen van dit vloeibare dieet effectief of zelfs veilig? 

Hier vertellen we je alles wat je moet weten over de voordelen en bijwerkingen van sapvasten en de veiligste manier om het te doen. Bekijk hier Sapjes’ acties.

Ten eerste, wat is een sapvastenkuur?

Een sapvastenkuur, ook wel bekend als een reinigingskuur of detox, bestaat meestal uit het drinken van zelfgemaakte of vooraf gemaakte sappen van groenten, kruiden en fruit (en soms notenmelk, zoals cashewmelk, die hele geblende cashewnoten bevat) naast veel water, thee, en soms heldere bouillon.

Het persen van fruit en groenten is anders dan blenden, omdat hierbij het vocht van het product wordt geïsoleerd van de pulp en het vezelige gedeelte. Daarom hebben vruchten- en groentesappen een meer geconcentreerde hoeveelheid vitaminen, mineralen en fytochemicaliën, maar minder vezels in vergelijking met een smoothie. Sapvasten kan zo kort zijn als 24 uur of zo lang als 10 dagen.

Wat zijn de voordelen van sapvasten?

Sapvasten heeft vele voordelen die worden aangeprezen, waaronder het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de slaap, het zuiveren van de huid, het bevorderen van gewichtsverlies, het ontdoen van het lichaam van gifstoffen, en het verminderen van het verlangen naar suiker. Maar zijn deze sappen echt de hype waard? De meeste van deze beweringen zijn niet onderbouwd en anekdotisch in plaats van wetenschappelijk onderbouwd, maar er kunnen enkele positieve punten zijn van het sapvasten op korte termijn.  

Tot op heden heeft slechts één studie de effecten van sapvasten op de gezondheid onderzocht. In deze studie werd gekeken naar de invloed van drie dagen vasten met groenten en fruit op de darmmicrobiota, het gewichtsverlies en de lichaamssamenstelling van 20 gezonde mensen. Tijdens de vastenperiode dronken de mensen zes 16-ounce flesjes sap die bestonden uit een mengsel van groene bladgroenten, wortels, citrusvruchten, cayennepeper en vanille-amandel, met een totaal van ongeveer 1.310 calorieën per dag. Na het vasten konden de mensen hun normale dieet gedurende twee weken hervatten. 

De resultaten toonden aan dat mensen een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verloren tijdens het sapvasten, en dat het gewichtsverlies aanhield gedurende de volgende twee weken (mogelijk als gevolg van veranderingen in hun darmmicrobiota). Het gewichtsverlies kan echter het gevolg zijn van een lagere calorie-inname in het algemeen en niet zozeer van het sap, en de gunstige veranderingen in de darmmicrobiota van de mensen kunnen het gevolg zijn van de algemene toename van fruit en groenten in het dieet gedurende die drie dagen.  

Deze studie toont dus aan dat sapvasten met deze samenstelling en dit aantal calorieën gedurende maximaal drie dagen veilig is en enig voordeel kan opleveren. Maar die voordelen kunnen niet noodzakelijk volledig worden toegeschreven aan het sap zelf. Bekijk de detox resultaten.

https://www.sap.je/