Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Bedrijven

Heb je een capabel interim CFO nodig?

Voor veel bedrijven komt er een moment dat intern talent niet meer ervaren en capabel genoeg is om de financiële uitdaging aan te gaan. Dit betekent echter niet dat het het juiste moment is, of dat het niet kosteneffectief is, om een fulltime, permanente CFO in dienst te nemen. In deze gevallen zijn interim CFO’s een uitkomst.

Zoals bij elke aanwerving op senior niveau, is het vinden van de juiste persoon van cruciaal belang. De interim CFO moet enthousiast zijn en in staat om de visie van de CEO en de investeerders van het bedrijf te vervullen. Wat het inhuren van een interim CFO echter extra uitdagend maakt, is dat de omstandigheden die de noodzaak voor de aanwerving creëren, vaak inhoudt dat tijd van essentieel belang is. Daarom is het nog belangrijker dan anders om iemand aan te nemen die in staat is om snel inzicht te krijgen in de situatie van het bedrijf, belangrijke relaties op te bouwen en veranderingen te bewerkstelligen.

Waarom een interim CFO inhuren?

Hieronder enkele van de meest voorkomende redenen voor het inhuren van een interim CFO.

Overgangen beheren

Interim CFO’s worden vaak ingeschakeld om bedrijfstransities af te handelen, zoals een verandering in eigendom van het bedrijf, wat soms een verandering in senior management met zich meebrengt. Of een overname van een ander bedrijf, wat extra middelen vereist om een soepele integratie te garanderen. Soms wordt de overgang in kwestie veroorzaakt door het plotselinge vertrek van de huidige CFO, waardoor een onmiddellijke behoefte aan personeel ontstaat.

Voorbereiden op strategische gebeurtenissen

Interim CFO’s worden ook vaak ingeschakeld om bedrijven te helpen zich voor te bereiden op strategische gebeurtenissen, zoals een fondsenwerving of een exit. Dit soort gebeurtenissen creëert een behoefte aan een capabel financieel persoon om te helpen navigeren door het proces. Ook zal hij/zij ervoor zorgen dat de financiën en bedrijfsactiviteiten van het bedrijf op een voldoende hoog niveau zijn om te voldoen aan de due diligence- en compliance-eisen van de investeerder of overnemende partij.

Ondersteuning van groei

Interim CFO’s zijn ook voordelig voor startende of gevestigde bedrijven in een groeifase die behoefte hebben aan financieel advies op senior niveau, maar zich misschien geen aanwerving op senior niveau kunnen veroorloven. In deze gevallen kan de financiële persoon een parttime CFO of fractionele CFO worden genoemd, omdat het bedrijf senior ervaring krijgt voor een fractie van de prijs van een fulltime CFO.

Harde vaardigheden om naar te zoeken

Bedrijven in een overgangsfase of in een groeifase weten misschien wel dat ze financiële hulp nodig hebben, maar niet precies welk type financiële hulp ze nodig hebben. De mannen of vrouwen in deze functies kunnen dezelfde titel dragen, maar hun expertise en ervaring zullen sterk verschillen.

Neem in deze gevallen een stap terug en vraag je af wat het belangrijkste is dat een interim CFO in je bedrijf moet aanpakken. Zoek naar iemand die dat soort situaties in het verleden heeft aangepakt. Graaf vervolgens dieper en vraag jezelf af of hun ervaring van toepassing is op de industrie waarin je bedrijf actief is.

 Te stellen vragen

Als je op zoek bent naar technische expertise, vraag de kandidaat dan of hij/zij bereid is om met je belasting- of accountantskantoor te praten. Die bestaande partners weten precies welke vragen je moet stellen om ervoor te zorgen dat je een persoon aan boord neemt met de juiste expertise voor de organisatie.

Als strategische financiële expertise nodig is, vraag de kandidaat dan naar zijn of haar staat van dienst bij het aantrekken van kapitaal of het onderhandelen over succesvolle exits, en hoe hij of zij je bedrijf zou positioneren voor een succesvolle gebeurtenis.

Als je specifiek operationele expertise zoekt, moet de deskundige voorbeelden kunnen geven van belangrijke procesverbeteringen die bij vorige bedrijven tijd en geld hebben bespaard zonder dat een grote investering nodig was.

Uiteraard kan een capabel bureau de zoektocht en werving van een geschikte persoon uit handen nemen.