Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Financieel

Hypotheken – wat is het en hoe werkt het?

Het kopen van een huis is de grootste aankoop die u waarschijnlijk zult doen. Zorg ervoor dat u weet wat u kunt lenen voordat u uw hypotheek regelt. Ontdek waar u een hypotheek kunt krijgen, de verschillende typen en hoe het proces werkt.

 

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening die wordt afgesloten om onroerend goed of land te kopen. De meeste hebben een looptijd van 30 jaar, maar de looptijd kan korter of langer zijn. 

De lening is ‘gedekt’ tegen de waarde van uw huis totdat deze is afbetaald.

Als u uw aflossingen niet kunt volhouden, kan de geldschieter uw huis terug in bezit nemen (terugnemen) en het verkopen zodat zij hun geld terugkrijgen.

 

 

Bepalen wat u zich kunt veroorloven

Rek uzelf niet uit als u denkt dat u moeite zult hebben om de aflossingen bij te houden.

Denk ook aan de lopende kosten van het bezitten van een huis, zoals huishoudrekeningen, gemeentebelasting, verzekeringen en onderhoud.

Kredietverstrekkers willen bewijs zien van uw inkomen en bepaalde uitgaven, en of u schulden heeft.

Ze kunnen informatie vragen over huishoudelijke rekeningen, kinderalimentatie en persoonlijke uitgaven.

Kredietverstrekkers willen het bewijs dat u de aflossingen kunt volhouden als de rente stijgt.

Ze kunnen weigeren u een hypotheek aan te bieden als ze denken dat u die niet kunt betalen.

 

Waar u een hypotheek kunt krijgen

U kunt rechtstreeks een hypotheek aanvragen bij een bank of hypotheekverstrekker, waarbij u een keuze maakt uit hun assortiment.

U kunt ook gebruik maken van een hypotheekmakelaar of onafhankelijk financieel adviseur die verschillende hypotheken op de markt kan vergelijken.

Evenals hypotheken die niet rechtstreeks aan klanten worden aangeboden.

Sommige makelaars kijken naar hypotheken uit de ‘hele markt’ terwijl anderen kijken naar producten van een aantal kredietverstrekkers.

Wanneer u voor het eerst contact met hen opneemt, vertellen ze u hier alles over en of er kosten in rekening worden gebracht.

Advies inwinnen is vrijwel zeker het beste, tenzij u veel ervaring heeft met financiële zaken in het algemeen en hypotheken in het bijzonder.

Soms is het mogelijk om een ​​hypotheek te kiezen zonder advies – dit wordt een executieve hypotheek genoemd.

Deze worden onder beperkte voorwaarden aangeboden.

Er wordt van u verwacht dat u weet:

  • Welk type hypotheek u wilt
  • Precies wat u wilt kopen
  • Hoeveel u wilt lenen en voor hoelang
  • Het type rente en tarief waarvoor u wilt lenen
  • De kredietverstrekker zal schriftelijk bevestigen dat u geen advies heeft ontvangen en dat de hypotheek niet is beoordeeld om te zien of deze geschikt voor u is.

In sommige gevallen moet u misschien bevestigen dat u zich bewust bent van de gevolgen van het aangaan van een hypotheek zonder advies te hebben ontvangen, en dat u graag verder gaat.

Als de hypotheek om de een of andere reden later niet geschikt voor u blijkt te zijn, zal het erg moeilijk voor u zijn om een ​​klacht in te dienen.

Als u de route voor alleen uitvoering volgt, zal de geldschieter nog steeds gedetailleerde betaalbaarheidscontroles van uw financiën uitvoeren en beoordelen of u in bepaalde omstandigheden kunt blijven afbetalen.

 

Hypotheek aanvragen

Het aanvragen van een hypotheek is vaak een proces in twee fasen.

De eerste fase omvat meestal een basisfout om u te helpen bepalen hoeveel u zich kunt veroorloven en welk type hypotheek (en) u nodig heeft.

De tweede fase is waar de hypotheekverstrekker een meer gedetailleerde betaalbaarheidscontrole zal uitvoeren en, als ze dit nog niet hebben aangevraagd, bewijs van inkomen.

 

Hoe werkt een hypotheek?

Het geld dat u leent, wordt het kapitaal genoemd en de geldschieter rekent er dan rente over aan totdat het is terugbetaald.

Welke hypotheekvorm u kunt aanvragen, is afhankelijk van of u alleen rente of rente en kapitaal wilt aflossen.

Hypotheek aflossen
Bij aflossingshypotheken betaalt u maandelijks de rente en een deel van het kapitaal af.

Aan het einde van de looptijd, doorgaans 25 jaar, zou het je moeten lukken om alles af te betalen en je huis te bezitten.

Aflossingsvrije hypotheek
Bij aflossingsvrije hypotheken betaalt u alleen de rente over de lening en niets van het kapitaal (het geleende bedrag).

Het wordt steeds moeilijker om aan deze hypotheken te komen, omdat kredietverstrekkers en toezichthouders zich zorgen maken dat huiseigenaren met een enorme schuld blijven zitten en deze niet kunnen terugbetalen.

U moet een aparte regeling hebben voor hoe u de oorspronkelijke lening aan het einde van de looptijd van de hypotheek terugbetaalt.