Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Woningen

Je woonkamer inrichten? Dit zijn een aantal tips

De woonkamer is een centrale plek in huis waar we tijd doorbrengen met vrienden en familie, ontspannen na een lange dag werken en onze gasten ontvangen. Het inrichten van een woonkamer is dus een belangrijke taak. Bij het inrichten van een woonkamer zijn er veel factoren om rekening mee te houden, zoals de grootte en vorm van de kamer, wat voor plafondlamp je ophangt, hoe je de rest van de kamer verlicht, de stijl die je wilt creëren en uiteraard je budget. Dit zijn een aantal tips om je te helpen bij het inrichten van een woonkamer die past bij jouw smaak en levensstijl. 

Verlichting

Om te beginnen is verlichting een cruciaal aspect van elk interieur. Met alleen al de juiste verlichting kun je een heel eind komen om een fijne sfeer te creëren. Je kunt het beste gaan voor een combinatie van verschillende verlichting. Een plafondlamp kun je gebruiken als centrale verlichting. Daarnaast kun je ook nog tafellampen, vloerlampen en kaarsen plaatsen om verschillende sferen te creëren. Je kunt ook overwegen om dimmer schakelaars te installeren om de helderheid van de verlichting aan te passen naar wens. 

Kies een kleurenpalet

Het kiezen van een kleurenpalet is ook erg belangrijk bij het inrichten van een woonkamer. Dit zijn namelijk de kleuren waarin de meubels, accessoires en allerlei andere dingen gekozen zullen worden om een geheel te creëren. Je kunt kiezen voor een neutraal kleurenschema zoals wit, beige of grijs voor een rustigere uitstraling. Of je gaat juist een hele andere kant op met een fel kleurenschema zoals rood, geel of blauw. Hiermee creëer je weer een meer levendige uitstraling. Je kunt ook eventueel nog een accentkleur toevoegen om een beetje contrast toe te voegen aan het interieur. 

Plaatsen van het meubilair

Het plaatsen van het meubilair kun je het beste volgens een bepaald stappenplan doen. Om te beginnen is het natuurlijk verstandig om rekening te houden met de grootte en vorm van de kamer. Als je de meubels eenmaal hebt uitgezocht, start je door een brandpunt te bepalen. Dit is bijvoorbeeld een open haard of tv. Plaats de bank vervolgens op een afstand van het brandpunt en vanuit daar bouw je de andere meubels eromheen. Je kunt een salontafel tussen de bank en de tv zetten. Daaromheen weer bijzettafels en kasten en ga zo maar door. Zorg er natuurlijk wel voor dat er voldoende loopruimte is tussen de meubels, zodat mensen zich gemakkelijk tussen de meubels door kunnen manoeuvreren.