Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Zakelijk

Kwaliteiten van collaboratieve robots

Collaboratieve robots worden cobots of co-robots genoemd en zijn het bescheiden type robots die zijn gemaakt om te communiceren met mensen in een gedeelde werkomgeving.

Kwaliteiten van collaboratieve robots:

* Robots hebben veilig, slim gedrag

Deze robots zijn ontworpen om naadloos samen te werken met menselijke werknemers. Verre van gewone robots die een persoon in hun omgeving kunnen verwonden, gebruiken robots moderne visuele technologie en zijn ze uitgerust met geavanceerde sensoren waarmee ze mensen kunnen detecteren en hun activiteit kunnen stoppen of wijzigen. Dankzij deze technologieën hebben collaboratieve robots geen behuizingen nodig om ervoor te zorgen dat mensen om hen heen veilig zijn.

* Collaboratieve robots werken samen met mensen

De industriële robots zijn autonoom en eenmaal ingesteld om bepaalde activiteiten uit te voeren door een getrainde programmeur, wordt het overgelaten om de taak uit te voeren volgens het vaste programma.

Collaborative Robots werken daarentegen rechtstreeks met mensen en gedragen zich slim. Ze worden, net als elk ander personeel, in de open lucht gelaten om taken uit te voeren in samenwerking met andere werknemers. Ze helpen bij het voltooien van complexe taken die niet volledig kunnen worden geautomatiseerd. Ze zijn meestal handig in een proces dat zeer repetitieve of dringende taken is.

* Robots kunnen worden onderwezen

Robots zijn zeer flexibel en hebben geen specialistische kennis nodig voor het programma. U heeft alleen een tablet nodig om het benodigde programma op deze plug-and-play generatie robots in te stellen.

Sommige zijn zo ontworpen dat ze kunnen worden geprogrammeerd door simpelweg de arm in het gewenste patroon te bewegen. Dergelijke robot modellen leren eigenlijk zelfstandig de behoeften, zonder dat hiervoor programmering nodig is.

Een technicus zou duidelijk een beweging kunnen uitvoeren volgens een bepaald patroon met de robotarm en deze zal deze nadoen. Andere modellen kunnen werkinstructies ook duidelijk aannemen door gebruik te maken van een grafische gebruikersinterface.

* U kunt samenwerkende robots vrijwel overal gebruiken

Met hun geavanceerde sensoren en moderne beeldtechnologie zijn robots overal inzetbaar. Ze detecteren objecten of mensen die onderweg zijn en stoppen wanneer dat belangrijk is. Ze zijn ook eenvoudig, licht van gewicht en gemakkelijk te verplaatsen en te gebruiken op andere punten dan op de productievloer.

Dit is een totaal verschil met klassieke industriële robots die doorgaans zwaar zouden zijn en ontworpen om autonoom te werken in een vaste omgeving. Als deze robots eenmaal waren gebruikt, zouden ze zelden worden verplaatst.

Gezien hun hoge mate van bruikbaarheid, doorgaans kleinere afmetingen, gemakkelijke mobiliteit en lichtgewicht, kunnen robots verschillende taken en veel verschillende soorten robot automatisering uitvoeren.

Doorgaans besparen deze machines fabrieksarbeiders van kritieke taken door scherpe, doordringende voorwerpen of hete industriële werkstukken te vervoeren.

Robots helpen ook bij het verminderen van ongevallen en stellen operators in staat zich te concentreren op taken die menselijke tussenkomst vereisen en die over het algemeen minder moeilijk zijn.

Over het algemeen kunnen collaboratieve robots veel taken uitvoeren in verschillende industrieën. Ze kunnen in vrijwel elke werkomgeving naast mensen werken. Van industriële productievloeren, PLC-automatisering tot kantoren, deze robots-machines kunnen rollen aan zoals het verpakken van grondstoffen, assemblage, machinebelading, palletiseren, om er maar een paar te noemen. Mobile Automation is een toonaangevende fabrikant van betaalbare collaboratieve robots die de nieuwste automatiseringsoplossingen biedt voor een compleet scala aan bedrijven in verschillende industrieën.