Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Media

Radio

In 1895 faalde de legendarische uitvinder Nikola Tesla een experiment, gevolg zijn: volledige laboratorium was afgebrand en belangrijke documenten en spullen waren vernietigd. Hij probeerde met dit experiment een signaal over lange afstand te versturen. Dit feit inspireerde Gugliemo Marconi om op basis van de ontwerpen van Tesla alsnog een radioverbinding tot stand te brengen. Gelukkig voor Marconi bleef zijn werkplaats wel heel. Er heeft lange tijd een hoop onduidelijkheid bestaan over de precieze uitvinder van de radio, Marconi gebruikte namelijk 17 patenten van Tesla. Toch kreeg de Italiaan een nobelprijs voor de uitvinding, dit maakte Tesla woest. Postuum kreeg Tesla alsnog alle eer doordat het patent op zijn naam gezet werd.  

Eerst werd de radio alleen gebruikt voor het verzenden van morse codes. Deze codes bestonden uit piepjes. Doordat de buizenversterker in 1906 was uitgevonden werd het mogelijk om uitzendingen te maken met geluid. Dit draagte bij aan de oprichting van de eerste omroepen die uit gingen zenden. De Begische koning en koningin waren grote radio fans en zaten dan ook aan hun apparaat gekluisterd toen het eerste concert werd uitgezonden. De eerste omroep van de wereld is opgericht in Nederland in 1919 door Hans Schotanus. Het station droeg de roepletter PCGG. In 1933 werd de eerste auto uitgerust met een radio zodat men ook onderweg kon luisteren naar muziek, nieuws en andere uitzendingen. Uitzenden gebeurt via manipulatie van radiogolven. Je hebt twee modulatie typen, namelijk FM en AM. FM is veel minder storingsgevoeling wat er voor zorgt dat veel grote zenders op deze band terug zijn te vinden. Het voordeel van AM is dat het over grote afstand kan uitzenden. Radio wordt ook nog op andere manieren toegepast zoals in radio, navigatie en draadloos internet.

Tegenwoordig kan men ook gemakkelijk alle zenders via online radio luisteren. De streams zijn van hoge kwaliteit en veel stations bieden dan ook nog eens extra digitale varianten aan. Zo heeft Radio 538 veel extra stations die alleen te beluisteren zijn via internet.

Voor meer info : Bezoek de bron van dit bericht