Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Winkelen

Wanneer is een grote prullenbak handig?

Ben je op zoek naar een zeer grote afvalbak? Dan ben je op zoek naar een prullenbak van 40 tot 60 liter. Over het algemeen zijn deze afvalbakken geschikt voor grote gezinnen (46 of meer personen in huis) of bedrijven. Woon je alleen dan is een prullenbak van 60 liter op het eerste gezicht misschien wel praktisch, maar je neus zal er na enkele weken ongetwijfeld anders over denken.

Koop een afvalbak van het juiste formaat

Je komt misschien in de verleiding om snel te googelen op ‘prullenbakken aanbieding’, maar houd je toch maar even in. Een afvalbak kopen doe je best niet op een, twee, drie, want al snel zal je ontdekken dat je er dan een familie fruitvliegjes gratis en voor niets bij je op bezoek krijgt. Ook zal je huis minder fris ruiken als je, omdat het je praktisch lijkt, de grootste afvalbak uitkiest.

Denk na. Een gezin met drie kinderen produceert veel meer afval dan als een huis waarin één persoon woont. Meestal kan je onderstaand advies volgen:

  • Woon je alleen? Dan heb je voldoende aan een afvalbak van 15 tot 30 liter.
  • Een gezin tot 4 personen heeft vaak voldoende aan een prullenbak van 30 tot 50 liter.
  • De allergrootste prullenbakken van 50 tot 60 liter zijn vooral ideaal als je met meer dan 4 personen samenwoont of -werkt.

Waarvoor zal je de afvalemmer gebruiken?

Het formaat wordt niet enkel bepaald door de grootte van het huishouden, maar ook door het doel. In de keuken produceer je vaak veel meer afval dan in het toilet. Buiten kan je een grotere afvalbak overwegen, omdat het geuraspect daar veel minder hinderlijk is dan binnen. Onderstaande richtlijn helpt je om het juiste formaat van afvalbak te selecteren:

  • Afvalbak in de keuken: 20 tot 60 liter (afhankelijk van de samenstelling van het huishouden, zie hierboven)
  • Afvalbak in de badkamer of het toilet: 10 5  liter is voldoende.
  • Afvalbak in het kantoor: 10 tot 30 liter
  • Buiten? Een afvalbak vanaf 30 liter of meer. (Wederom: ga voor jezelf na wat je nodig hebt? Met andere woorden: waarvoor ga je de afvalbak gebruiken?)

Met al bovenstaande tips ben je instaat om het juiste formaat van prullenbak te kiezen. Kies dus nooit meer voor de grootste prullenbak als dat voor niets nodig is. In vele situaties heb je die helemaal niet nodig. Als je een afvalbak van het juiste formaat selecteert, houd je je huis fris en fruitvliegjes vrij.