Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Woning en Tuin

Warmteverlies door slecht isolerend glas

In de winterperiode is warmteverlies wel het laatste probleem dat je wilt hebben. Warmteverlies wordt vaak grotendeels veroorzaakt door slecht geplaatst glas, maar kan natuurlijk ook voorkomen bij een kapotte ruit. Je kunt er dan voor kiezen om dubbel of zelfs triple glas te laten plaatsen door een erkende glaszetter. Ook is het nog mogelijk om werende coatings voor het glas te bestellen. We vertellen je hier wat meer over de verschillende glassoorten die je kunnen helpen bij een betere isolatie van uw woning of bedrijfspand.

Hoe ontstaat warmteverlies of tocht?

In de winter kan er een zware koudeval ontstaan bij de ramen van je woning of bedrijfspand. Koudeval houdt in dat koude lucht, die van buiten via de ramen naar binnenkomt, naar beneden zakt en de warme lucht daardoor stijgt. Dit is een logisch proces omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht. De warme lucht wordt naar het plafond geduwd en komt zo terug bij het raam, waar de lucht weer wordt afgekoeld. Je ervaart dat als tocht. Slecht geplaatste ruiten of ruiten van enkel glas werken koudeval in de hand. Kies je voor dubbel of triple glas, dan worden je ramen – en dus je woning of bedrijfspand – beter geïsoleerd. Met goede raamisolatie kun je koudeval tot een minimum beperken.

Met welke soort glas bereik ik optimale raamisolatie?

Als je last hebt van een koude tocht in je woning en je rillend onder een deken zit, dan wil je snel een oplossing voor je slecht geïsoleerde ramen. Wat je dan doet? Je surft naar Glasprobleem Kwijt voor een lokale glaszetter. Hij kan je dan aan de volgende soorten glas helpen:

  1. Dubbel glas

  2. Triple glas

Nu even verder over de isolatiewaarde van de verschillende glassoorten. Enkel glas is de slechtst isolerende glassoort van allemaal. Deze soort laat gemiddeld zo’n 25 tot 30 procent van de warmte door. Ook dubbel glas laat toch nog redelijk wat warmte door; dit kan oplopen tot ongeveer 20 procent van de warmte. Triple glas is de best isolerende glassoort, omdat hier twee spouwen gevuld zijn met droge lucht of met edelgassen, die beter isoleren. Helaas zitten er ook nadelen aan triple glas. Het glas is in zijn geheel een stuk dikker en dus zul je heel robuuste kozijnen moeten hebben, óf nieuwe kozijnen plaatsen en dan kun je het best kiezen voor het totaalproduct:nieuwe, goed isolerende kozijnen met triple glas.

Er is een kleine kans dat je nog enkel glas in je pand hebt, want 85 procent van de Nederlandse woningen beschikt namelijk al over dubbel of triple glas. Woningen of panden die langer dan 15 jaar geleden glas hebben laten plaatsen, hebben vaak ‘standaard’ dubbel glas in de kozijnen zitten. Dus voor vele huiseigenaars is het heel aantrekkelijk, want energiebesparend, om het glas te laten vervangen door bijvoorbeeld HR++ glas met een coating en gasvulling, of triple glas.

Opties voor het glas

Moderne versies van dubbel of triple glas zijn in verschillende opties verkrijgbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veiligheidsglas en zonwerend of geluidsisolerend glas. Deze opties zijn voor vrijwel elke glassoort beschikbaar. Verder kunnen er ook nog coatings aan het glas worden toegevoegd. Deze coatings kunnen er voor zorgen dat het glas (deels) zonwerend wordt, maar er zijn ook coatings die de isolatiewaarde van het glas bevorderen. Dit zijn de zogenaamde HR coatings en ook bij de HR coatings is er nog een onderling verschil. De HR++ coating isoleert natuurlijk beter dan de HR+ of de HR coating. 

Hoe gaat het vervangen van glas in zijn werk?

In principe bel je jouw lokale glaszetter met de vraag of hij het huidige glas kan vervangen. Je kunt dan al doorgeven welk glas je zou willen, maar natuurlijk kan de glaszetter je ook adviseren over de beste keuze van nieuw glas. De glaszetter zal vervolgens je ramen inmeten en het glas voor je bestellen. Het kan wel een aantal weken duren voordat het glas bij je glaszetter binnen is en dus geplaatst kan worden.

Het vervangen en het plaatsen van glas verloopt niet altijd volgens dezelfde procedure. Het hangt met name van de kozijnen af. Heb je houten kozijnen of zijn ze van kunststof of aluminium? Die variaties brengen vanzelfsprekend ook verschillende wijzen van plaatsing met zich mee. In alle gevallen is het belangrijk dat het glas strak en passend geplaatst wordt.

Wat zijn de kosten van het vervangen van glas?

De kosten van het vervangen van glas variëren nogal. Het hangt namelijk niet alleen af van het soort glas en de arbeidskosten, maar vooral ook van de grootte van het glas. Daarbij kan het zijn dat er een kraan nodig is om het glas te plaatsen, of dat er collega’s ingeschakeld moeten worden om het glas op zijn plaats te krijgen. Een ruit van twee bij drie meter weegt namelijk zo’n 90 kilo, dus die kan jou glaszetter niet in zijn eentje in het kozijn zetten.

Heb je nog vragen over de werkwijze van jouw lokale glaszetter? Of wil je meteen een afspraak maken? Bij Glasprobleemkwijt.nl vind je meer informatie over de verschillende glassoorten, de kosten van het plaatsen en kun je ook meteen in contact worden gebracht met een glaszetter bij jou in de buurt.