Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Bedrijven

Wat houdt een DNS server in?

Een DNS server staat voor Domain Name Server. Een DNS-server houd bij welk IP-adres er bij welke website hoort. Een DNS-server vertaald een opgevraagd webadres naar het IP-adres van de server waar de website op draait. Een DNS-server is vanwege verschillende redenen erg handig. In dit artikel wordt er verder ingegaan op het begrip en waar het goed voor is zodat jij voor jezelf kunt bepalen of je een DNS-server wilt.

Verdere uitleg over een DNS-sever

Op het moment dat jij een web browser intypt op je internetbrowser achterhaald het browser eerst wat het ip-adres van de desbetreffende domein hoort. Op het moment dat de server de domeinnaam niet kan achterhalen legt de server de vraag neer bij een van de dertien root-servers. Iedere root server beheert de domeinen van meerdere top level domains. Een voorbeeld van een root server is .nl of .org. Er zijn hier dertien servers van die ieder honderden andere servers onder zich hebben over de hele wereld. Zodra een van de dertien servers het juiste ip-adres gevonden heeft, geeft de root server deze weer terug aan het browser die erom heeft gevraagd. Deze informatie wordt voor een bepaalde tijd opgeslagen in de eigen database van het browser. Op deze manier voorkomt het browser dat ze constant hetzelfde ip-adres opvragen. Kortom, een DNS-server zorgt ervoor dat servers wereldwijd bereikbaar zijn met behulp van een makkelijk te onthouden naam in plaats van een lastig te onthouden ip-adres.

Wat gebeurd er met het ip-adres als een site verhuist?

Als een site verhuist naar een andere server krijgt de site een nieuw IP-adres. Dit leidt tot een update in de DNS-records van het domein. De organisatie waar je jouw domein geregistreerd hebt geeft deze wijziging door aan de desbetreffende root server en vanuit daar wordt de wijziging  aan alle Recursive Name Servers doorgegeven. Omdat er veel informatie doorgegeven moet worden kan het enkele uren duren voordat de wijzigingen doorgevoerd zijn.

Andere voordelen van een DNS-server

Naast de bovenstaand genoemde voordelen brengt een DNS-server nog een aantal andere voordelen met zich mee. Om te beginnen zorgt een DNS-server voor een extra beveiligingslaag. Dit is essentieel voor een betrouwbaardere server met een beter up-time en bescherming tegen aanvallen van derden. Dit geldt enkel voor DNS-servers die gebruik maken van een sterke versleuteling. Een ander voordeel van veel DNS-servers is dat het je website supersnel kan maken.

Nadelen van een DNS-server

Een DNS-server kan naast al die voordelen ook een aantal nadelen met zich mee brengen. Allereerst zorgt een DNS-server voor een extra cachelaag. Als je veel aanpassingen maat aan je website kan dit erg vervelend zijn, want dan moet je een stuk meer stappen ondernemen voordat je iets kunt aanpassen aan de website. Ook betaalmethodes kunnen beperkt worden door een DNS-server. Betalingen met een creditcard kunnen beperkt worden door enkele servers. Kortom, het is van belang dat je rekening houd met de nadelen die een bepaalde DNS-server mogelijk met zich meebrengt, als je dit hier goed op let is het namelijk mogelijk dat je geen hinder ervaart door de nadelen van een DNS-server.