Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Eten en drinken

Wat maakt Culinair Michelin-sterren restaurant

Voor het eerst gepubliceerd in 1900 door het Michelin-bandenbedrijf als een gids om Franse automobilisten te helpen bij het vinden van een overnachting onderweg, is de Michelingids nu exclusief gewijd aan gastronomisch eten. In de loop van de decennia heeft de gids zijn nederige afkomst verre overtroffen om een ​​bijna heilig boek te worden voor chef-koks, fijnproevers, culinaire experts en de restaurants die de gids beschouwen als het laatste woord in fine dining.

Waardige restaurants worden beoordeeld op een systeem van één tot drie sterren, maar het proces om Michelin-sterren te bereiken blijft zeer geheim, met speciaal opgeleide Michelin-inspecteurs die anonieme bezoeken aan restaurants afleggen en nauwgezette rapporten indienen met een beoordeling van de service, inrichting en, uiteraard, de keuken.


Om te weten welke restaurants het waard zijn om beoordeeld te worden, kammen inspecteurs websites, blogs en restaurantrecensies in lokale tijdschriften en kranten – als een restaurant in een bepaalde stad geruchten en mond-tot-mondreclame van klanten genereert, kan het op een de radar van de recensent.

 

Michelin-sterren restaurant

Michelin geeft maximaal drie sterren, waarbij alleen ’s werelds beste eetgelegenheden de felbegeerde derde ster bereiken. Maar wat betekent elke ster precies? Volgens de gids vertegenwoordigt één Michelin-ster een ‘zeer goed restaurant in zijn categorie’, terwijl twee sterren een restaurant betekent met ‘uitstekend koken’ dat ‘een omweg waard is’. Drie sterren is echter de ultieme onderscheiding, alleen aangeboden aan die restaurants die “uitzonderlijke cuisine” aanbieden die “een speciale reis” waard is.

Het is begrijpelijk dat er veel grijze gebieden zijn binnen die beoordelingsomschrijvingen en dat het ontvangen van sterren nauwgezet en nauwgezet is en meestal meerdere jaren in beslag neemt.
Wanneer een recensent voor de eerste keer een restaurant bezoekt, heeft noch de eigenaar noch de chef van het restaurant enig idee dat het zelfs is gebeurd. Als de recensent van de plaats houdt, zal het volgende jaar een ander mysteriebezoek worden betaald. Ervan uitgaande dat het tweede bezoek zo goed gaat als de eerste – bij voorkeur beter – kan de recensent op dit punt aanbevelen dat het restaurant zijn eerste Michelin-ster ontvangt.

 

Criteria

Michelin blijft geheimzinnig over de criteria en het evaluatieproces dat wordt gebruikt om sterren toe te kennen, maar bepaalde factoren staan ​​erom bekend dat ze van essentieel belang zijn, waaronder: de kwaliteit van de producten; de beheersing van smaak- en kooktechnieken door een chef; het vermogen van de chef om de keuken te doordrenken met zijn of haar culinaire “persoonlijkheid” en consistentie tussen bezoeken, niet alleen als het gaat om eten maar ook over de algehele eetervaring.

Het verdienen van een Michelin-ster wordt meestal gezien als een geschenk van de goden, maar is niet noodzakelijkerwijs een gouden ticket voor het ontvangen van de tweede en derde. Om dat te laten gebeuren, zullen er in de komende jaren veel meer anonieme bezoeken nodig zijn, en de sterren moeten perfect op elkaar zijn afgestemd. Bijvoorbeeld, als een anders buitengewoon restaurant toevallig een slechte nacht heeft terwijl een inspecteur op bezoek is, kan die ene ervaring elke toekomstige hoop om ooit een ster te krijgen, vernietigen.

 

Hoe sterren te verdienen

Hoewel het proces schijnbaar willekeurig is vanuit het perspectief van een restaurant, zijn er in feite verschillende stappen die kunnen worden genomen om de kans op het ontvangen van Michelin-sterren te vergroten.

 

Nauwkeurigheid

Een restauranthouder moet elke nacht behandelen alsof het de nacht van een Michelin-inspectie is en chef-koks en personeel moeten zorgvuldig worden getraind om ervoor te zorgen dat iedereen samenwerkt en op dezelfde pagina. Door ervoor te zorgen dat elke diner-ervaring op een bepaalde nacht zo uitzonderlijk mogelijk is, zal alleen een restaurant in de running zijn voor een Michelin-ster.

 

Train onder Michelin-ster bekroonde chefs

Voor een chef die een Michelin-ster zoekt, kan het nuttig zijn om te trainen onder een chef-kok die er al een of meer heeft verdiend. Door de beschermeling te worden van een chef-kok die al het respect van Michelin heeft verdiend, kan een begeerde aspirant in de richting van het Michelin-sterrendom gemakkelijker op de radar van Michelin komen.

 

Discipline

Er wordt gezegd dat koken een eindeloze zoektocht naar perfectie is die nooit kan worden bereikt. Alleen diegenen met het verlangen en de discipline om de beste te zijn, zullen er alles aan doen om Michelin’s volgende culinaire supersterren te worden.

 

Creativiteit

Op de voorhoede zijn van nieuwe voedingstrends, met een niet aflatende streven naar excellentie gecombineerd met een drang om de grenzen op te zoeken, is een geweldige manier om de aandacht van Michelin te trekken. De Michelingids zou het moeilijk hebben om een ​​innovatieve chef-kok, van wie de keuken wordt gesproken, te negeren als het ‘volgende grote ding’ in de voedselwereld.

 

De beste ingrediënten

Zoals elke chef-kok zal bevestigen, zijn ingrediënten de sleutelwoorden. Met dit in het achterhoofd staat het de chef-koks met een Michelin-ster bekend om persoonlijke unieke, moeilijk vindbare ingrediënten te vinden, relaties te smeden met boeren, ambachtelijke bakkers, kaasmakers en dergelijke om te werken met de enige de beste, meest unieke ingrediënten mogelijk. Hoeken knippen is niet de weg naar een Michelin-ster.

Voor meer info : Bezoek de bron van dit bericht