Zijn er gezondheidsrisico’s aanwezig bij asbestsanering?

Hoe zit het met de gezondheidsrisico’s bij asbestsanering? Allereerst is asbest niet zo gevaarlijk zolang het in ander materiaal verwerkt is en goed vast zit. Zo werd het vroeger veel verwerkt in onder andere golfplaten, schoorstenen en vensterbanken. Echter zijn het de vezels van asbest die de grote boosdoeners zijn en voor gevaarlijke ziektes kunnen zorgen. Deze kankerverwekkende vezels komen echter alleen vrij wanneer u in de met asbest gevulde materialen gaat breken, boren, verwijderen of zagen. Wanneer u een langere tijd wordt blootgesteld aan de vezels en deze inademt, is de kans op ziektes erg groot, ook al kunnen de ziekteverschijnselen zich pas na een aantal jaar uiten. Hierdoor zijn er een aantal zaken wettelijk besloten rondom asbest.

Gecertificeerde bedrijven voor asbestsanering

Door het gevaar van asbestvezels is het verwerken van asbest in nieuwe materialen of de hergebruik hiervan sinds 2005 officieel verboden. Een andere maatregel die is getroffen omtrent asbest is de verplichting tot het inhuren van een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in een bepaald aantal situaties. Door deze wettelijke verplichting worden de gezondheidsrisico’s omtrent asbest beperkt. Het zijn dan ook voornamelijk alleen nog maar gecertificeerde vakmensen die aan asbestverwijdering doen. Deze mensen beschikken over de juiste kennis, materialen, bescherming en vakkennis om de asbestsanering op een geheel veilige manier te kunnen uitvoeren. Hierdoor is de kans op het vrij komen van de gevaarlijke vezels dan ook nihil.

Kies uw eigen asbestsaneringsbedrijf

Zoals u hier boven al kon lezen, is het in de meeste situaties verplicht om een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in te huren. Dit geldt onder andere voor oppervlakten die 35m² of groter zijn of voor asbestdaken die zich op een bedrijfspand bevinden en daken die reeds al beschadigd zijn. Ondanks deze verplichting bent u als opdrachtgever wel geheel vrij om zelf een asbestsaneringsbedrijf uit te zoeken. Bent u woonachtig in de regio Noord-Brabant? Dan kan Sloop en Milieutechniek Brabant de asbestsanering voor u uitvoeren in samenwerking met Fideel, uit Eindhoven (Noord-Brabant).

https://www.fideel.nl