Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Zorg

Zo word je stressvrij!

Wie wil er nu niet stressvrij worden? In dit artikel zal ik een proces in vier stappen met je delen dat je zal helpen op de weg naar stress-vrij worden. Door dit proces zul je in staat zijn om die hulpmiddelen en processen onder de knie te krijgen die je niet alleen zullen helpen om de verandering vol te houden, maar ook om het uit te breiden, zodat je je hoogste potentieel kunt bereiken.

De eerste stap is het ontdekken van die gebieden in je leven waar stress de kop opsteekt, of, met andere woorden, je bewust worden van stressoren en hoe die stress veroorzaken in je persoonlijke en professionele leven. Sommige van die gebieden kunnen bestaan uit het voelen van verontrustende emoties zoals angst of zorgen, minder sociaal worden, of toegeven aan het gebruik van alcohol, tabak, of andere middelen. Uiteraard is het raadzaam om met de hulp van een professional een volledig stressonderzoek te doen om die gebieden volledig te identificeren en te beginnen die negatieve, stressvolle gedachten uit te dagen.

De tweede stap is het aanleren en oefenen van specifieke hulpmiddelen die je in staat zullen stellen de juiste keuzes te maken die de verschuiving naar positief denken zullen vergemakkelijken. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken om stress aan te pakken wanneer die zich voordoet. Ik zal er een paar noemen, zodat je een idee krijgt van wat ze zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

Het ‘dertig seconden time-out voor rust’ hulpmiddel

Dit is hoe het werkt. Ten eerste, maak je los van je huidige activiteit en stap weg van wat je aan het doen bent. Laat los wat u denkt of voelt en probeer te ontspannen. Maak je nek zacht en probeer al je zorgen en problemen los te laten. Adem langzaam in, adem uit en laat de rust naar boven komen. Het goede aan dit hulpmiddel is dat je het overal en op elk moment kunt uitvoeren. Je kunt het doen onder de douche, tijdens een file, lopend naar een vergadering, of op het werk. Probeer deze oefening een week lang te doen en je zult een geleidelijke verbetering zien in je reis om te leren hoe je stressvrij kunt worden.

De ‘clear button’ tool

Wanneer angstige/stressopwekkende gedachten opkomen, heb je ongeveer 90 seconden om in te grijpen voordat een stressreactie te ver gaat. Hier is hoe dit hulpmiddel werkt. Stel je voor dat er een knop in het midden van je handpalm zit. Dit is de ‘opruimknop’. Telkens wanneer er een stressvolle gedachte opkomt en je voelt dat die zal uitgroeien tot een grotere reactie, druk je met de wijsvinger van je andere hand op de ‘clear button’ en blijf je die indrukken. Terwijl je dit doet, stel je je voor dat je een signaal stuurt naar je stressrespons om te kalmeren. Terwijl je de knop indrukt, tel je tot drie en haal je langzaam en diep adem. Bij de derde en laatste uitademing laat je los wat je stress bezorgde en kom je in het huidige moment. Als je zeker weet dat je ontluikende reactie tot rust is gekomen, ga je terug naar je vorige activiteit. Natuurlijk kan het soms twee of drie keer duren voordat je een zeer angstig en stressvol patroon kunt opruimen, maar hoewel het eenvoudig is, zal het je uiteindelijk in staat stellen stressvolle gedachten te verbrijzelen op het moment dat ze ontstaan.

De derde stap is te leren voorbij stress uit te stijgen zonder een burn out coach in te schakelen. Als je eenmaal hebt geleerd hoe je stress op het moment van ontstaan kunt overstijgen, kun je eindelijk beginnen het aangeboren potentieel van je hersenen uit te breiden. Een coach kan jou hierbij goed op weg helpen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen beter presteren als ze eenmaal van de stress verlost zijn, omdat ze hun hersencapaciteit volledig kunnen benutten, creatiever en innovatiever worden in hun rollen en gelukkiger mensen in het algemeen. Ik zal een paar hulpmiddelen met je delen om je te helpen een idee te krijgen van hoe je dit niveau kunt bereiken.

 

Stop en sta stil gereedschap #1

Nodig momenten van creatief inzicht uit door pauzes te nemen. Een van de belangrijkste dingen die je overdag kan doen om creatief inzicht te stimuleren is pauzes nemen of wandelen in een groene omgeving (indien mogelijk). Pauzes kunnen de juiste toestand voor de hersenen creëren waarin de puntjes op de i komen te staan, maar kunnen ook het geheugen en de geheugenconsolidatie verbeteren. In plaats van te wachten met het uitputten van mentale energie door jezelf te pushen tot je brandstof op is, neem je pauzes gedurende de dag en je zult zien hoezeer deze kostbare tijd je zal helpen productiever, innovatiever en geconcentreerder te worden in wat je ook aan het doen bent.

 

 

Stop en sta stil gereedschap #2

Als de oplossing voor een probleem je ontglipt, slaap er dan een nachtje over. Onderzoek toont aan dat inzichten vaak ’s morgens vroeg, direct na het ontwaken, worden ontvangen. Jammer genoeg maken de meeste mensen geen gebruik van dit venster waarin de hersenen inzichten, oplossingen en inspiratie produceren. De neiging is om altijd van het ene punt naar het andere te haasten zonder de kans te krijgen om even te pauzeren en na te denken, waardoor potentiële en belangrijke intuïties worden gemist. Als het probleem u ontglipt, slaap er dan een nachtje over. Misschien krijgt u de volgende morgen, als u even tot rust komt en de tijd neemt om te mediteren, het verhoopte antwoord. Ik nodig je uit om het eens te proberen, sta vroeger op, maak je geest vrij en mediteer een paar minuten. Je zult verbaasd zijn over het resultaat!

De vierde en laatste stap is leren om je inspanning om stressvrij te worden elke dag en op elke manier vol te houden. Als je eenmaal hebt vastgesteld op welke manieren stress je persoonlijke en professionele leven beïnvloedt, kun je ontdekken welke hulpmiddelen voor jou het beste werken, en die dagelijks beginnen te gebruiken om van een angstig en stressvol patroon over te stappen naar een positiever patroon zonder stress. Met de steun van een professional kun je volledig onafhankelijk worden en het doel bereiken om een veel gelukkiger, vrediger persoonlijk en professioneel leven te leiden.