Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Bedrijven

De opleiding tot elektricien

Er zijn verschillende wegen om in Nederland elektricien te worden, zo zijn er verschillende opleidingen die men kan doen. Toch blijven de eisen altijd hetzelfde. Of men nou een elektricien Hoofddorp wil zijn of in Rotterdam maakt niet uit. De opleiding tot elektricien is op veel verschillende niveaus te volgen, zo is er de opleiding op mbo-2 niveau. De eerste mbo-2 niveau opleiding is de opleiding monteur service- en onderhoud installaties en systemen, daarnaast bestaat ook de opleiding monteur elektrotechnische installaties. Voor beide opleidingen is een middelbaar schoolniveau van VMBO-kbl vereist. Naast mbo-2 studies, zijn er ook mbo-3 studies. Zo is er de mbo-3 studie eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek, daarnaast is er ook de opleiding eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit. Na een mbo-3 studie is er ook de mogelijkheid om door te stromen naar een mbo-4 studie. 

HBO opleiding

Naast de vele mbo-niveau opleidingen, kan men ook de opleiding tot elektricien volgen op een hbo-niveau. Een opleiding op hbo-niveau duurt minimaal drie jaar en kan worden verlengd tot 6 jaar. Bij een hbo opleiding komt men in aanraking met meer theorie en meer vakgebieden dan op het mbo. Het mbo is over het algemeen meer op de praktijk gericht en iets minder theoretisch, als is tussen de verschillende mbo opleidingen nog steeds verschil. De hbo opleidingen van elektricien zijn dus meer theoretisch, maar er komt ook zeker een deel praktijk aan bod. Zo kan men de opleiding niet afronden, wanneer een afsluitend practicum onderdeel niet wordt gehaald. De opleiding op het hbo, kan in zowel voltijd als deeltijd gedaan worden. Bij de voltijd studie is een stage wel verplicht. 

De arbeidsmarkt

Wanneer men eenmaal de studie tot elektricien heeft afgerond, gaat men de arbeidsmarkt op. Dit kan voor de eerste keer erg spannend zijn, want dit hangt vaak samen met de eerste volwassen baan die iemand krijgt. De arbeidsmarkt voor elektriciens is erg gunstig en er is veel vraag voor goede elektriciens. Er is natuurlijk de optie om voor een bedrijf te gaan werken, zo kan men in een veilige en gecontroleerde omgeving meer praktijkervaring opdoen. Daarnaast kan men uitzicht krijgen op een vast contract. Naast het werken voor een baan is het ook een optie om eigen baas te worden en als zelfstandigen te werken. Tot slot is het handig om bijgeschoold te blijven als elektricien, er komen namelijk continu nieuwe inzichten. Om up to date te blijven, blijft men waardevol op de arbeidsmarkt.