Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Auto’s en Motoren

Doffe koplampen kun je zo aanpakken

Het is natuurlijk vervelend als je doffe koplampen hebt. Dit zorgt er namelijk voor dat je auto er een stuk minder goed uit komt te zien en je in het donker minder goed ziet. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Hierom is het belangrijk om er voor te zorgen dat je ze weer mooi helder kunt krijgen.

Waarom worden koplampen dof?

Koplampen worden tegenwoordig veel van plastic gemaakt. Dit komt omdat plastic een praktisch en goedkoop materiaal is om te gebruiken voor een koplamp. Het voordeel van plastic is dat het in verschillende vormen te vinden is. Zo is het ook mogelijk om kleuren plastic te krijgen.

Plastic heeft echter ook een aantal grote nadelen. Het grootste nadeel is dat doorzichtig plastic op een gegeven moment dof begint te worden. De dofheid komt eigenlijk doordat een koplamp veel last heeft van verschillende beschadigingen.

Op het moment dat je met hoge snelheden rijdt op de weg, krijg je ook zand en steentjes tegen je auto aan. Een koplamp heeft hier ook last van. Deze schade loopt langzaam maar zeker op. Dit uit zich uiteindelijk in de dofheid. Deze dofheid is dan ook niet echt te voorkomen.

Echter is het niet alleen de beschadigingen waardoor een koplamp dof wordt. Dit komt omdat ook uv-straling er voor kan zorgen dat een koplamp dof wordt. Uv-straling draagt mee aan het oxidatie proces van plastic. Hierom is de bovenkant van een koplamp vaak ook een stuk doffer dan de onderkant. Deze vangt namelijk meer uv-straling.

Het aanpakken van doffe koplampen

Doffe koplampen herstellen kan erg lastig gaan. Dit komt omdat er bij een zoekopdracht verschillende dingen voorgesteld worden. Zo zouden middelen zoals koperpoets, tandpasta of Cif kunnen helpen tegen doffe koplampen. Deze middelen hebben allemaal een polijstende werking. Echter helpt dit eigenlijk alleen maar tegen een lichte dofheid.

Ook cola en WD40 worden aanbevolen om te gebruiken tegen doffe koplampen. Over het algemeen zal cola je niet helpen. WD40 kan helpen voor een tijdelijke oplossing. Dit komt omdat je hiermee je koplampen minder dof kan laten lijken. Dit kan praktisch zijn voor de verkoop van je auto. In de andere gevallen is dit echter niet praktisch.

Door je doffe koplampen te herstellen, heb je eigenlijk twee vliegen in één klap. Krassen verwijderen is namelijk ook iets wat gebeurd door het herstellen van doffe koplampen. Echter kan het lastig zijn om dit zelf te doen. Heel veel middelen werken namelijk niet goed of zijn heel duur.

Om te voorkomen dat je er zelf heel veel werk mee hebt, kun je voor doffe koplampen ook goed een bedrijf inschakelen. Deze weet namelijk goed hoe die om moet gaan met het herstellen van doffe koplampen. Op het moment dat je een bedrijf hiervoor inschakelt, weet je dan ook zeker dat het goed gebeurd. Op die manier weet je ook zeker dat je niet snel meer terug hoeft te komen voor doffe koplampen. Dit is wel prettig om te weten.