Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Zakelijk

Een bedrijfsverkoop is een gecompliceerd proces

Nederland is erg ondernemend en er zijn dan ook jaarlijks duizenden nieuwe ondernemers en bedrijven die de markt betreden. Van kleinschalige eenmanszaken tot grote Bv’s, steeds meer mensen zien de zin en het plezier van het ondernemen in. Vrijwel elke ondernemer komt weleens in de situatie dat er een eventuele verkoop van het bedrijf ter sprake komt. Een bedrijfsverkoop is een gecompliceerd proces en heeft heel wat voeten in de aarde. 

 

Het proces is van veel verschillende zaken afhankelijk, zoals bijvoorbeeld het soort bedrijf en de reden van de verkoop. De reden van de verkoop, bijvoorbeeld of deze gedwongen is of niet heeft een grote invloed op verschillende aspecten van het verkoopproces. Er zijn diverse bemiddelaars en organisaties die begeleiding bieden in het verkoopproces van begin tot eind.

 

Het verkoopklaar maken van een bedrijf is een zoektocht naar efficiency

Een verkoopproces bestaat uit verschillende fases en kan in sommige gevallen wel een jaar of twee duren indien er sprake is van een geplande verkoop. Een geplande verkoop begint vaak eerst met het verkoopklaar maken van het bedrijf. Dit proces richt zich erop om alles en iedereen in het bedrijf voor te bereiden op de overname en ook om bedrijfsprocessen overdraagbaar te maken.

Tip: Bedrijf Verkopen – Geen verkoop, Geen kosten

 

In het algemeen is dit voor elk bedrijf een zeer lucratief proces, omdat dit dwingt tot een zoektocht naar de bet mogelijke optimaliseringen. Een bedrijf dat verkoopklaar is, is niet afhankelijk van individuen en heeft gestroomlijnde processen en een administratie die op orde is.

 

Juridische assistentie tijdens het verkoopproces is cruciaal

Het type bedrijf is uiteraard bepalend voor hoe gecompliceerd het verkoopproces is. Een bedrijf zonder personeel is makkelijker over te dragen dan een groter organisatie met meerdere werknemers. Een verkoop bemiddelingsbureau kan helpen het bedrijf op de juiste plek te adverteren voor potentiële kopers. Dit zorgt ervoor dat er sneller gegadigden zijn en je ook meer betrouwbare geïnteresseerden hebt.

Uitgelicht: Klein bedrijf verkopen handleiding 

 

Een verkoop heeft ook op juridisch gebied aardig wat haken en ogen en veel bemiddelingsbureaus helpen dan ook mee om de juiste juridische assistentie te vinden. De prijs is in veel gevallen ook een hekel punt en wordt meestal gebaseerd op de omzetten over een specifieke periode. Voor een bedrijf dat al langer op de markt is en goede omzet maakt zul je dan ook in veel gevallen een hogere prijs kunnen vragen.