Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Energie

Hoe kan ik mijn stopcontact zelf thuis vervangen?

Voor het zelf vervangen van uw stopcontacten thuis moet u een aantal stappen volgen. Er is een grote kans dat de stopcontacten in je huis al verouderd of verkleurd  als u ze nooit heeft vervangen. Wilt u het zelf vervangen in plaats van een elektricien inschakelen? Dat kan! Als u de volgende stappen aanhoudt kan er niks misgaan! 

LET OP!

Voor u begint met het vervangen van uw stopcontact zorg ervoor dat u rekening houdt met het volgende:

  • Zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld.

  • Maak gebruik van gereedschap met een geïsoleerd handvat.

  • Test met een spanningsmeter of de spanning er echt af is. Het lampje mag niet branden.

Benodigdheden: 

  • Schroevendraaier

  • Stopcontact

  • Spanningszoeker

  • Striptang

Volg de volgende stappen zorgvuldig!

Stap 1: Schroef de kap los van het stopcontact

Met een schroevendraaier kunt u gemakkelijk de kap van het stopcontact losschroeven. Neem vervolgens de kap voorzichtig van de muur. 

Stap 2: Draai de stroomdraden los van het stopcontact

De blauwe draad (nuldraad) en de groengele draad (aarddraad) mogen elkaar NIET raken. 

Als u de kap heeft losgeschroefd, kunt u de bevestigingsschroeven los schroeven aan beide kanten van het stopcontact. Het stopcontact kan nu iets gedraaid worden, de schroeven zullen nu in de gaten passen. U kunt het stopcontact nu uit de muur halen. Draai vervolgens de schroeven van de leiding dragen los. De draden kunnen nu ongeveer 1 cm ingekort worden en gestript worden met de striptang. 

Stap 3: Plaatsen van het stopcontact

Nu is het tijd om het stopcontact te plaatsen. De groengele draad moet u in het midden plaatsen. De bruine en blauwe draad plaatst u links of rechts. De kant die u kiest maakt geen verschil. 

Het stopcontact kan weer in de schroeven gehaald worden. Draai het stevig vast. Vervolgens kan de kap weer vastgemaakt worden aan de muurplaat. Schakel de stroom in en controleer of het stopcontact het weer doet.