Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe veilig is mijn geld bij een incassobureau?

Wanneer u te maken krijgt met klanten die rekeningen niet betalen, is het verstandig om een incassobureau in te schakelen. Een incassobureau helpt u met het krijgen van geld van niet-betalende klanten… Althans, dat hoopt u. Er zitten veel rotte appels in de diskredietbranche door gebrek aan controle. Waar moet u op letten als u in zee wil gaan met een incassobureau?

Kwaliteitsrekening

Een ander woord voor kwaliteitsrekening is: derdengeldenrekening. Het incassobureau moet over zo’n rekening beschikken. Het is een rekening die afgescheiden is van het vermogen van het incassobureau en waarop de derdengelden per zaak overzichtelijk worden geregistreerd en bijgehouden. Maakt een incassobureau alleen gebruikt van een zakelijke rekening, dan kunt u ervan uitgaan dat dit incassobureau niet veilig is. Als het bureau namelijk failliet gaat, bent u ook al uw geld kwijt.

Recht op uitbetaling

Geeft een incassobureau aan dat u niet op elk gewenst moment recht heeft op uitbetaling? Dan is dat een rode vlag! Een schuldeiser heeft namelijk altijd recht op uitbetaling van zijn aandeel in het saldo van de derdengeldenrekening.

Stichting

Eén van de weinige branches die het goed geregeld heeft is de advocatuur. In de advocatuur mag er alleen nog geld ontvangen worden op een kwaliteitsrekening via Stichting Derdengelden. Deze stichting is een andere juridische entiteit dan het kantoor, dat voorkomt vermenging van vermogens. Een ander belangrijk punt hierbij: een advocaat kan alleen met toestemming van een onafhankelijke derde (meestal een accountant) pas beschikken over de rekening.

Minister van Financiën

Het kan toch gebeuren dat een betrouwbaar incassobureau failliet gaat. Mocht er een tekort zijn aan gelden voor de schuldeisers op de derdengeldenrekening, dan staat de Minister van Financiën borg. Die betaald de gedupeerde schuldeisers alle ontbrekenden gelden die wel al ontvangen voor de schuldeisers, maar door het faillissement ontbreken omdat er te weinig saldo op de kwaliteitsrekening stond.

https://bundelpay.nl/wat-is-een-derdengeldenrekening/