Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Electronica en Computers

Kies voor datavernietiging door shredding

Gaat uw bedrijf wel zorgvuldig met dataverwijdering om? Voorkom hoge kosten!

Het verwijderen van een bestand op een computer lijkt een simpel proces. Toch zijn bestanden die u softwarematig verwijderd niet van het opslagmedium verdwenen. Iemand met de juiste kennis en de verkeerde intenties kan gemakkelijk kostbare persoonsgegevens terughalen. Daarom is het van levensbelang dat u de digitale veiligheid van uw bedrijf door middel van zorgvuldige datavernietiging waarborgt: door Europese privacywetgeving kunnen de kosten voor ongeschikte vernietiging van persoonlijke data bij uitlekken tot in de miljoenen lopen.

Secuur en volledig? Alleen shredding snijdt hout

Er zijn verschillende manieren waarop u de veiligheid beter kan waarborgen, zowel software- als hardwarematig. Er is echter maar één manier die consequent als veilig kan worden aangemerkt: de fysieke vernietiging van de gegevensdragers of datavernietiging door middel van shredding.

Wees verstandig! Besteed het uit!

Het lijkt misschien aanlokkelijk om de apparaten zelf te vernietigen. Dit is echter niet verstandig. Bij de vernietiging van gegevensdragers komen zowel juridische als praktische uitdagingen kijken die alleen door getrainde professionals zorgvuldig aangegaan kunnen worden. Een belangrijk voorbeeld van zo’n overweging is de complexe milieuwetgeving. Het inhuren van een specialist leidt dus ook uiteindelijk tot lagere kosten: er is geen in-house expertise of dure apparatuur voor uw bedrijf nodig. Het is dus in uw belang dat u dit uitbesteedt aan iemand die kennis en kunde heeft om alle relevante wetgeving en overwegingen op waarde in te kunnen schatten. Dan kunt u er met een gerust gevoel vanuit gaan dat uw data veilig en op een milieuvriendelijke manier vernietigd wordt en u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Herken de shredspecialist: Certificering is de sleutel

Zelfs als u al voor shredding door een specialist heeft gekozen is bewustwording van de verschillende overwegingen die bij dit proces komen kijken erg belangrijk. Gelukkig is een betrouwbare shredder relatief makkelijk te herkennen door middel van protocollen van de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Een aantal belangrijke certificaten om op te letten in uw zoektocht zijn ISO 9001 en ISO 140001. Als u veilig uw data wil verwijderen is het dus belangrijk dat de shredder waar u voor kiest deze certificaten verkregen heeft.

Kies voor uitgebreide rapportage

Een laatste belangrijke overweging is de rapportage die de shredder aanbiedt: u wilt graag weten wat er met uw data is gebeurd nadat u de dragers uit handen heeft gegeven. Uiteindelijk wilt u namelijk dat de risico’s voor uzelf en uw bedrijf zo klein mogelijk zijn. Zorgvuldige rapportage biedt op deze manier meerwaarde.

Één zorg minder

U weet nu hoe belangrijk het is om zorgvuldig om te gaan met shredding. Ook bent u zich bewust van de voordelen van uitbesteding: veiligheid, betrouwbaarheid en financiële zekerheid. Veel succes op uw zoektocht!