Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Bedrijven

Oude hardware op kantoor? Laat de data vernietigen!

Binnen uw bedrijf heeft u waarschijnlijk allerlei gegevensdragers. Daarbij kunt u denken aan telefoontoestellen, computers, servers, USB-sticks en printers. Wanneer u als bedrijf oude computers laat opkopen of recyclen, blijft er vaak gevoelige informatie achter op de harde schijven. Het nalatig omgaan met deze data kan ertoe leiden dat er misgebruik van gemaakt wordt door derden, met alle gevolgen van dien. Daarom doet u er goed aan om het vernietigen van datadragers op zorgvuldige wijze te laten gebeuren.

Als u een of meerdere apparaten niet meer opnieuw wilt gebruiken binnen uw bedrijf, dan is het vernietigen van datadragers de beste methode. Het is snel, betrouwbaar en relatief voordelig. Ook voor het vernietigen van grotere hoeveelheden hardware.

Hoe werkt datavernietiging?

Er zijn meerdere manieren om data te vernietigen. Voor het volledig vernietigen van een datadrager is professionele apparatuur noodzakelijk. Zo kan het vernietigen van data gedaan worden met een zogenaamde degausser. Deze heeft een zeer sterk magnetisch veld. Door dit magnetische veld wordt het onmogelijk voor onbevoegden om uw harde schijf uit te lezen. Het nadeel hiervan is dat de harde schijf niet meer opnieuw te gebruiken is.

De meest veilige manier die toegepast wordt voor het vernietigen van data is de zogenaamde overschrijf-software (wipen). Met deze methode worden uw harde schijven gewist, met als voordeel dat ze wel opnieuw te gebruiken zijn. Door middel van deze speciale software worden datadragers enkele keren overschreven met enen en nullen. Hierdoor heeft u gegarandeerd een definitieve dataverwijdering.

Daarnaast is er nog een wat drastischere aanpak, waarbij de harde schijf of datadrager fysiek beschadigd wordt. Vaak wordt dit gedaan met een shredder, waardoor de schijf wordt vermalen tot kleine stukjes. Hierna is het herstel van data niet meer mogelijk en kunt u de harde schijf ook niet meer opnieuw gebruiken.

Dataveiligheid

Formatteren

Vaak denken mensen dat door de schijf te formatteren alle aanwezige data op de harde schijf wordt gewist. Dit is echter onjuist. Met alleen het formatteren van de schrijven bent u er nog niet, omdat hierbij vrijwel altijd nog data aanwezig blijft. Met formatteren wist u eigenlijk alleen de instellingen. Door middel van herstelsoftware kan men bepaalde gegevens eenvoudig terughalen. Daarom is het zo belangrijk om dataverwijdering op correcte wijze uit te voeren.

Het belang van het vernietigen van data binnen uw bedrijf

Bedrijfsinformatie die in verkeerde handen valt, het gebeurt maar al te vaak. Als dit gebeurt kan het een negatieve impact hebben op de bedrijfsvoering. Daarnaast levert het ook imagoschade op voor uw bedrijf, omdat dit soort nieuws eeuwig wordt bewaard op het internet. Als u uw data zorgvuldig laat vernietigen bent u ervan verzekerd dat bedrijfsinformatie niet in de verkeerde handen terecht komt. De enige manier om bestanden definitief te verwijderen van een harde schijf is door middel van datavernietiging.