Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Auto’s en Motoren

Rijden in je eigen heilige koe

Een auto is een van de belangrijkste vervoersmiddelen voor de doorsnee Nederlander. Auto’s zijn handig omdat ze verre afstanden kunnen overbruggen, afstanden die met de fiets niet te doen zijn omdat ze te groot zijn. Auto’s kosten over het algemeen redelijk wat geld. Niet alleen de aanschaf van de auto zelf is prijzig, maar ook de verzekering, belasting en brandstof moeten worden betaald. Dit is het hoge prijskaartje echter meer dan waard, omdat auto’s zeer veelzijdige transportmiddelen zijn. Bovendien, wanneer je in echte woningnood komt, kan je zelfs overnachten in je auto! Een auto is eigenlijk een huis op wielen. Het is daarom belangrijk dat je een auto koopt die bij je past en die ook nog eens goed aangeschreven staat. Maar wat komt er allemaal precies kijken bij het opkopen van auto’s?

Afspreken met de verkoper

Een auto opkoper dient allereerst af te spreken met de desbetreffende particuliere verkoper of met de garage die afstand van de (kapotte) auto wil doen. Het is belangrijk om van tevoren goede afspraken te maken over de plek waar jullie elkaar ontmoeten en over personen die wellicht meekomen om de auto te bekijken en te keuren. Het is inderdaad aan te raden dat je iemand meeneemt met verstand van auto’s, zodat je niet per ongeluk wordt opgelicht. Dit hoor je de laatste tijd namelijk steeds vaker.

Waardebepaling

Na het afspreken volgt de waardebepaling. Dit is het op waarde schatten van de desbetreffende auto. Dit wordt gedaan door de (particuliere) auto inkoper en een deskundige op dit gebied die deze auto inkoper wellicht heeft meegenomen om hem te vergezellen. Samen dienen jullie een prijs te bepalen die redelijk lijkt voor de staat waarin jullie de auto treffen.

Kenteken-check

Vervolgens is het van essentieel belang dat de auto opkoper controleert of het kenteken juist geregistreerd staat. Het zou zomaar kunnen zijn dat het om een gestolen auto gaat, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Door het kenteken in een database op te zoeken die hiervoor is bedoeld, kan je onderzoeken wat er al bekend is over deze auto (eventuele mankementen bijvoorbeeld en misschien informatie over vorige kopers).

Betaling

Tot slot komt de betaling aan bod. Dit is wellicht het lastigste punt van de hele lijst, omdat de verkoper en inkoper er tegengestelde belangen op nahouden. De verkoper wil een zo hoog mogelijke prijs, terwijl de auto inkoper liever een lage prijs heeft. Het is goed om rekening met elkaars situatie te houden en elkaar hierin tegemoet te komen.

Als al deze stappen goed zijn verlopen, is de autoverkoop geslaagd en afgehandeld! En mocht je er toch niet uitkomen, neem dan contact op met Autoinkoopbv.nl