Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Rechten

Schadevergoeding na een ongeval?

Stel: jij bent betrokken geraakt bij een ongeval en je hebt letsel opgelopen. Denk bijvoorbeeld aan een verkeersongeval of een bedrijfsongeval. Door dit ongeval heb jij schade door de schuld van een ander opgelopen, waardoor je extra kosten hebt. Volgens de wet heb je dan het recht om een schadeclaim bij de tegenpartij neer te leggen. Maar wat dien je allemaal precies te doen en te regelen om deze vergoeding bij letselschade te kunnen claimen? In dit artikel staan belangrijke tips voor het claimen van een schadevergoeding voor je letselschade. 

Wat is letselschade? 

Letselschade is de materiële en immateriële schade die je hebt opgelopen doordat je door toedoen van een ander letsels hebt opgelopen. Door het ongeval zul je bijvoorbeeld veel medische kosten maken. Daarnaast zul je ook veel inkomsten mislopen, aangezien je door je letsel niet meer kunt werken. Andere schadeposten die onder letselschade vallen zijn bijvoorbeeld studievertraging, verhuiskosten, aanpassingen aan je auto en woning en kosten voor huishoudelijke hulp.

Daarnaast kom je ook in aanmerking voor smartengeld. Smartengeld is een schadevergoeding voor al het verdriet wat je door je letsel hebt mee moeten maken. De hoeveelheid smartengeld waar je recht op hebt wordt vaak berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals de impact van het opgelopen letsel op je dagelijkse leven. 

Tips voor het claimen van een vergoeding bij letselschade

  1. Bewijzen verzamelen van je letsel en het ongeval

Als slachtoffer van een ongeval is het belangrijk om bewijzen te verzamelen van het ongeval en de schade. Maak bijvoorbeeld foto’s van de plaats van het ongeval, van jouw letsel en van jouw spullen die stuk zijn. Waren er getuigen bij het ongeval? Dan is het handig om de gegevens van deze personen te noteren of getuigenverklaringen te verzamelen. 

  1. Neem zo spoedig mogelijk contact op met je huisarts

Zorg ervoor dat je na het ongeval meteen contact opneemt met je huisarts. Voor het claimen van een schadevergoeding bij letselschade is de diagnose van je huisarts namelijk van groot belang. Deze diagnose kan namelijk aantonen dat het ongeval jouw letsel ook daadwerkelijk heeft veroorzaakt. 

  1. Schakel de hulp in van een ervaren letselschadespecialist

Na het ongeval zul je er waarschijnlijk zowel fysiek als mentaal niet aan toe zijn om je in allerlei juridische wetten en schadeberekeningen te verdiepen. Het is daarom erg nuttig en waardevol om een letselschadespecialist in te schakelen. Zij hebben namelijk ervaring met dit soort zaken en kunnen jou helpen met het claimen van maximale schadevergoeding. 

Voorkomen is beter dan genezen 

Tijdens het klussen kan er een heleboel fout gaan. Gelukkig zijn veel ongelukken goed te voorkomen door ervoor te zorgen dat je werkplek te allen tijde opgeruimd en daardoor veilig is. Daarnaast is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan met ladders en steigers. Leg bijvoorbeeld nooit gereedschap op je ladder of steiger en leun nooit voorover of opzij wanneer je op de ladder staat. 

De conclusie

Voor het claimen van een vergoeding bij letselschade is het belangrijk dat je over bewijzen van je letsel en het ongeval beschikt. Neem ook contact op met je huisarts om de diagnose en je medisch dossier op te vragen. Ten slotte kan een ervaren letselschadespecialist je verder helpen met het claimen van maximale schadevergoeding.