Exclusief bedrijf Nederland
Image default
ZZP

Uren bijhouden als ZZP’er

Wanneer je werkt als zelfstandig ondernemer of ZZP’er is het belangrijk een urenadministratie bij te houden. Dit om later aan zowel klanten als de Belastingdienst te kunnen verantwoorden welke je uren waar en waaraan hebt gewerkt. Het is heel veel werk om te doen vandaar dat veel mensen gebruik maken van een urenregistratie via Excel. Mocht je nu nog meer tijd en werk willen besparen maak dan gebruik van geautomatiseerde app.

Doel van een urencriterium?

Wanneer je werkt als zzp’er of freelancer en bepaald urencriterium behaald is het mogelijk gebruik te maken van belastingvoordelen (zoals de zelfstandigenaftrek, oudedagsreserve en de meewerkaftrek). Hiermee probeert de Belastingdienst het zelfstandig ondernemen te stimuleren. Om te voorkomen dat iedereen van dit voordeel kan genieten zonder er iets voor te doen is het urencriterium in het leven geroepen.

Urencriterium Corona

Door de aanwezigheid van de Coronacrisis is het voor sommige zzp’ers niet mogelijk hun volledige of normale uren e draaien. Afgelopen jaar zijn die criteria versoepeld tussen maart en september naar minimaal 25 uur per week. Zo kunnen zij toch gebruik blijven maken van de ondernemersfaciliteiten die de overheid biedt.

Deze maatregel wordt ook gebruikt in seizoen afhankelijke branches zoals de festivalbranche en de horeca. Zij mogen uitgaan van het aantal uren die zij gewerkt hebben in de piekperiode in andere jaren.

Het belang van een volledige urenadministratie

Een urenregistratie bijhouden wordt niet door de Belastingdienst verplicht, maar is wel zeer zeker aan te raden. Het geeft je namelijk meer inzicht in je werkelijk besteding van tijd. Daarnaast kun je een urenverantwoording gebruiken richting klanten of opdrachtgevers om later je factuur op te baseren. Het maakt duidelijk wat je wanneer hebt gedaan en hoeveel tijd je daaraan besteed hebt. Zoals eerder aangegeven kun je een urenregistratie in Excel bijhouden maar is het verstandiger om een hiervoor ontworpen app te gebruiken. Deze beschikken vaak ook over een timerfunctie waarmee je realtime je tijd kan bijhouden. Vaak al tegen voordelige tarieven en met de mogelijkheid om automatische facturen te maken.

https://www.keeping.nl/