Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat is een barista?

Specialty coffee, v60, espressomachine, flat white, cortado, Chemex. Je hebt ze vast wel eens voorbij horen komen. Dit zijn allemaal dingen waar een barista zich dagelijks mee bezig houdt en dan vooral specialty coffee. Een barista is heel simpel gezegd een koffie specialist. De barista weet alles over koffie en kan met verschillende methoden een kopje koffie bereiden. Ook weet een barista welke omstandigheden de smaak van een boon beïnvloeden en hoe hij/zij de espressomachine en bonenmaler hier op in kan stellen. Voor een barista is koffie al lang geen zwart bakkie met melk en suiker meer. 

Kennis van een barista

Een barista moet dagelijks up to date blijven van de ontwikkelingen binnen de koffie industrie. Koffie groeit nog steeds met de dag en dus ook de ontwikkelingen. Elke boon kent zijn eigen smaak. De smaak van de boon wordt namelijk bepaald door bijvoorbeeld de grond, het weer, de branding, het verpakken en de zetmethode. Het is aan de barista om de optimale smaak van de boon naar boven te halen. Dit doet de barista door de maling aan te passen, de watertoevoer te bepalen, de temperatuur in te stellen en eventueel de melk perfect op te stomen. Doet de barista dit niet? Dan zal het uiteindelijke kopje koffie niet heel anders smaken dan de koffie uit de automaat. 

Wat is specialty coffee?

Specialty coffee is een term die door barista’s veel wordt gebruikt. Dit maakt namelijk een groot verschil. Specialty coffee wordt volgens een bepaalde methode geplukt, gebrand en verpakt. Doorgaans is specialty coffee ook een stuk duurder. De grote kilozakken die je in de supermarkt vindt, zijn geen specialty coffee. Deze koffie wordt in grote batches donker gebrand en lang opgeslagen in grote silo’s. Specialty coffee daarentegen wordt in kleine batches gebrand en direct verpakt en naar de koper gestuurd. Specialty coffee is het lekkerst binnen zes weken na branden. Het grote verschil tussen de twee soorten koffie is de smaak. Industrie koffie krijgt een bittere smaak en elke boon heeft dezelfde smaak. Specialty coffee heeft bijna een oneindig smakenpallet. Ook zal elke zak koffie van dezelfde brander net een beetje anders smaken. 

Barista workshop

Een barista is net als een sommelier constant aan het oefenen. Wil jij graag een barista worden of wil je heel graag meer over koffie weten? Met een thuisbarista workshop leer je alles over koffie, en leer je de altijd de perfecte espresso te zetten. Ook thuis kun je dan elke dag weer heerlijke koffie drinken.