Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Bedrijven

Airco aanschaffen? Hier moet je op letten

Soorten airco’s

Er zijn 2 soorten airco’s namelijk mobiele en vaste airco’s. Een mobiele airco kun je verplaatsen van ruimte naar ruimte om zo verschillende kamers te koelen op andere dagdelen. Bij een mobiele airco is het belangrijk dat deze neergezet wordt dichtbij een deur of raam. Deze hebben namelijk een afvoerslang die ervoor zorgt dat de warme lucht terug naar buiten gaat. De werking van deze airco’s zullen helaas ook iets minder zijn, warme lucht komt terug naar binnen via het raam of de deur die open staat.

Vaste airco’s hangen tegen de muur in een kamer en kunnen niet verplaatst worden. Een vaste airco heeft een unit die buiten tegen de gevel hangt of op een plat dak staat. Tijdens het gebruik van deze airco’s kunnen ramen en deuren gesloten blijven waardoor het sneller koel wordt in de kamer. Het is mogelijk om één kamer te hebben waar gekoeld wordt, maar ook meerdere airco’s in verschillende ruimtes. Deze kunnen dan apart van elkaar bediend worden en in de meeste gevallen leiden ze naar één buitenunit.

Vermogen

Bij aanschaf van een airco is het belangrijk om te kijken welke ruimtes u gekoeld wilt hebben. Als het kleinere ruimtes zijn is het mogelijk om een airco te pakken met minder vermogen. Bij grotere ruimtes kan een airco met weinig vermogen niet veel betekenen. Om te kijken welke airco het beste past bij de ruimte, is het belangrijk om te weten wat de inhoud (m3) van de ruimte is. Om het beste resultaat te krijgen, is het belangrijk om airco’s vergelijken om zo de beste keuze te maken.

Geluid

Sommige airco’s maken veel geluid waardoor het vervelend kan zijn als u erbij in de ruimte zit. Vaste airco’s maken over het algemeen een stuk minder geluid dan mobiele airco’s. Tevens is er wettelijk vastgesteld dat bij de buren overdag niet meer dan 45 dB te meten mag zijn. In de avonduren verlaagd het aantal dB naar 40.

Energielabel

Het is belangrijk dat bij het kiezen van een airco gekeken wordt naar het gebruik van de airco. Iedereen wilt natuurlijk een zuinige airco hebben die weinig verbruikt. Het energielabel wat op de airco staat gaat van A tot G, A is het zuinigst en G het minst.

https://www.kieskeurig.nl/airco