Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Dienstverlening

E-boekhouden of traditioneel boekhouden?

De boekhouding speelt een belangrijke rol in een bedrijf. Het kan een bedrijf succesvol maken, maar het kan ook ervoor zorgen dat een bedrijf faalt. Middels de boekhouding wordt er namelijk informatie vastgelegd, geanalyseerd en wordt de financiële positie van een bedrijf bewaakt en regelmatig geëvalueerd. De boekhouder van het bedrijf vergelijkt de uitgaven met de ontvangsten en heeft zo een overzicht van de winsten en verliezen en daarbij ook van de financiële positie van het bedrijf.

Voor de groei van de technologie en voor de komst van het internet, werd het boekhouden uitsluitend manueel gedaan. Als je het kantoor van de boekhouder binnen stapte was het eerste dat je zag de stapels papierwerk. Anno 2021 is online boekhouding de nieuwe trend. Het enige dat hiervoor nodig is, is een computer, internet en de software waarin gewerkt wordt. Tegenwoordig kan je ook een freelancer inhuren om de online boekhouding voor jouw bedrijf te doen. 

Het nut van het E-boekhouden

E- boekhouden, wat staat voor elektronisch boekhouden is het uitvoeren van de boekhouding middels een online softwareprogramma. E-boekhouden helpt bedrijven hun financiële gegevens in een veilige omgeving te bewaren en zorgt er verder ook voor dat de geautoriseerde gebruikers op elke locatie en via elk computerplatform real time toegang hebben tot de data. De komst van het E-boekhouden heeft het manuele boekhouden bij vele bedrijven overmeestert, vanwege de volgende functionaliteiten:

1.      Door het gebruik van eaccounting is er geen interne opleiding en expertise van boekhouders nodig.

2.      De personeelsproblemen zoals een hoog personeelsverloop, vakanties en verzuim zijn met het e-boekhouden opgelost.

3.      Er zijn geen communicatieproblemen zijn tussen de accountant en de ondernemer vanwege de hoge werkdruk.

4.      Als bedrijfsleider heb je voldoende tijd om je te focussen op de inkomstenkant van het bedrijf in plaats van tijd te besteden aan boekhouding en salarisadministratie.

5.      Het bedrijf heeft toegang tot zijn documenten vanaf bijna elke computer met internetverbinding.

Nadelen van E-boekhouden

Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen gekoppeld aan het E-boekhouden, maar ook nadelen. Een van deze nadelen is dat er binnen één keer veel informatie verloren kan gaan als er bijvoorbeeld hardware of software schade optreedt. Ook kan er, zoals alles op het internet, door stroomstoring of door virussen, hackers die gegevens stelen of ongelukken zoals brand, ook informatie kwijtgeraakt worden. Computerfraude is ook een aandachtspunt wanneer je belangrijke informatie op het internet plaatst. Er zal namelijk klantinformatie zijn in het online boekhoudsysteem, hetgeen bewaakt dient te worden voor computerfraude. Daarnaast kan men ook frauderen met informatie van de boekhouding, zoals het veranderen van de werkelijke kredieten door het maken van valse accounts of valse begunstigden te creëren. Omdat het om precisiewerk gaat kan een foutief gegeven ook ervoor zorgen dat de hele boekhouding opnieuw gedaan moet worden.  Dus als je nou ervoor kiest om de boekhouding online te doen of manueel, beide manieren hebben hun voor- en nadelen.