Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Woningen

Gasloos wonen? Deze maatregelen kun je nemen om je woning volledig elektrisch te maken!

 

Gasloos wonen is waar er tegenwoordig naar gestreefd wordt. Bovendien is het verplicht om gasloos te bouwen bij nieuwbouwprojecten. In het vorige jaar vonden er in Nederland ongeveer 69 duizend nieuwbouwwoningen plaats. Al deze woningen zijn volledig gasloos op de markt gezet. Een gasloze woning hoort bij de toekomst. Gelukkig zijn er ook veel mogelijkheden om uw woning zo veel mogelijk van het gas te halen. Hier kunt u er alles over lezen! 

Isoleer uw woning zoveel mogelijk

Probeer uw woning zo veel mogelijk te isoleren. Het zo veel mogelijk binnen houden van warmte zorgt ervoor dat u zo weinig mogelijk hoeft te stoken. Dit resulteert weer in verlaagde energiekosten, overigens wordt het comfort in huis verhoogd. U zult zich vast afvragen hoe u uw woning kunt isoleren en in welke context het isoleren wordt bedoelt. 

Met het isoleren van uw woning wordt er niet bedoeld om uw woning zoveel mogelijk te isoleren van mensen of andere woningen. Met het isoleren van uw woning bedoelen wij dat u uw woning van de juiste elementen voorziet zodat uw woning zoveel mogelijk warmte binnenhoudt. Aan de volgende punten kunt u dan denken: Vloer isolatie, dak isolatie, gevel isolatie en HR++(+) glas. Het is al wel zo dat nieuwbouwwoningen al bijna volledig geïsoleerd worden opgeleverd, net niet luchtdicht. Ventilatie speelt hier daarom ook een zeer grote rol bij. 

Investeringssubsidie aanvragen bij duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Sinds januari 2021 is het mogelijk om een investeringsubsidie aan te vragen bij duurzame energie en energiebesparing. Hiermee kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Daarnaast komen zakelijk gebruikers in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Voor verdere specificaties kunt u dit controleren op de site van de rijksoverheid. 

Minimaliseer  temperatuurverwarming

Zodra de eerste stap ( het isoleren van uw woning) tot een gasloze woning is gerealiseerd kunt u automatisch door met de volgende grote stap. Het minimaliseren van de verwarming wordt eigenlijk automatisch gehanteerd, omdat na het isoleren van uw woning de warmte ook in uw woning blijft. Het water zal met een lagere aanvoertemperatuur door het systeem stromen. De lage temperatuurverwarming zal er voor zorgen dat de verwarmingssystemen veel efficiënter zullen draaien. Dit is zeer gunstig voor het milieu en ook nog eens voor uw portemonnee! Wilt u weten of uw woning wel geschikt is voor een lage temperatuurverwarming? Neem dan contact op met een elektricien, installateur of klimaatadviseur! Er bestaan namelijk verschillende elektrische systemen die duurzaam zijn en werken op lage temperatuurverwarming. 

Waarom temperatuurverwarming verlagen?

Het verlagen van de temperatuur verwarming zorgt voor energiebesparing. Een warmtepomp zorgt ervoor dat er energie wordt bespaard. De woning wordt hiermee ook gelijkmatig verwarmd, ook zal het comfortabeler aanvoelen. Het enige nadelige hieraan is dat het opwarmen van de woning wat langer duurt dan met traditionele radiatoren. Daarnaast is het verlagen van de temperatuurverwarming ook comfortabeler en gezonder. Een lage temperatuurverwarming zorgt voor een gezondere lucht. Voor mensen met allergieën is dit ook de ideale oplossing. Het wordt als comfortabeler ervaren omdat traditionele radiatoren slechts op bepaalde punten verwarmen, terwijl u ook kunt kiezen voor een verspreidde vloer-, wand- of plafondverwarming. 

Schaf een warmtepomp aan in plaats van een cv

Naast de voorgaande stappen is het aanschaffen van een warmtepomp een zeer goede stap richting het gasloos wonen. Een warmtepomp haal het energie uit een duurzame bron. Deze duurzame bron is aardwarmte en buitenlucht. Dit wordt ook wel all-electric genoemd, dit betekent dat uw gehele woning op elektriciteit leunt. Een warmtepomp zal gecombineerd worden met een boiler en een buffervat. Het buffervat zal ervoor zorgen dat de warmtepomp zal draaien en de boiler zorgt voor opslag van het warme tapwater. Een warmtepomp kan in een keer veel warm tapwater maken. Dit zorgt voor rust in het systeem, overigens wordt het warme tapwater nog elektrisch na-verwarmd.

Kook met een inductie en maak gebruik van zonnepanelen

 De volgende gasverbruiker die aangepakt kan worden zijn het gastoestel en gasoven. In plaats van een gasoven of gastoestel kunt u overstappen op elektrische inductie kookplaten. Elektrische inductie kookplaten kunnen in een zeer korte tijd veel warmte afgeven, waardoor de pan snel verwarmd kan worden. Voor het installeren van een inductiekookplaat kunt u een elektricien inschakelen, het is namelijk van belang dat u de elektrische inductiekookplaat voorziet van een krachtige elektriciteitsaansluiting. Een inductiekookplaat en een warmtepomp gebruiken wel een redelijke hoeveelheid energie, het is daarom wel verstandig om zonnepanelen te overwegen. Zonnepanelen zetten namelijk zonne energie om in elektriciteit. U kunt een elektricien inschakelen voor het installeren van de zonnepanelen rondom uw woning. 

Het gasgebruik volledig afronden

Als u al deze maatregelen hebt genomen en u nu amper gas gebruikt, kunt u het gas af te sluiten. Als laatste stap kunt u de aardgasaansluiting volledig verwijderen. Dit is niet volledig kosteloos. Heeft u dit gedaan? Dan is uw woning nu geheel aardgasvrij! U gebruikt elektriciteit en u draagt bij aan een groene, duurzame en milieuvriendelijke toekomst!

Elektricien inschakelen voor alle werkzaamheden

Wilt u het serieus overwegen om over te stappen op een geheel aardgas vrije woning? Dan is het belangrijk dat u al deze stappen op een veilige en professionele manier uitvoert. Echter, is het niet realistisch dat een persoon zonder enige ervaring of expertise deze werkzaamheden kan uitvoeren. Het is daarom zeer aangeraden en belangrijk dat u een ervaren elektricien inschakelt voor al deze zaken. U stapt over op een woning die volledig van elektriciteit voorzien is, alleen een professionele elektricien weet hoe hij op een veilige, milieuvriendelijke en secure manier al deze stappen kan uitvoeren. U kunt dit zien als een hele grote investering in uw woning en ook in de toekomst. Op zowel lange en korte termijn zullen deze maatregelen zeer duurzaam en voordelig uitpakken. Het lijkt misschien een grote hap uit uw portemonnee, echter is dit een zeer gunstige investering voor u, uw woning, uw omgeving en de toekomst.