Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Bedrijven

Gids voor soorten kranen voor de bouw

Het zou vrijwel onmogelijk (en zeker inefficiënt) zijn om bruggen, hoogbouw, wegen of enig ander groot project te bouwen zonder bouwkranen. Ze worden gebruikt om zware voorwerpen op te heffen of te laten zakken, voorwerpen rond de bouwplaats te vervoeren en zijn essentieel voor het bouwen of afbreken van grote constructies.

Er zijn veel verschillende soorten kranen ontwikkeld om aan de specifieke behoeften van bepaalde projecten te voldoen, omdat ze essentieel zijn voor het bouwen van zoveel verschillende constructies. De machines van een kraan zullen verschillen, afhankelijk van het soort hijs waarvoor het is ontworpen. Deze gids introduceert enkele van de vele soorten bouwkranen die beschikbaar zijn en een beetje over voor welk type project ze het meest nuttig zijn.

De minikraan

Een minikraan is geschikt voor het hijsen van minder zware lasten over een beperkte afstand. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen en op te zetten. Vanwege hun gebruiksgemak worden ze vaak gebruikt door metselaars om materialen te verplaatsen, vooral bij het werken op entresolvloeren. Als de kraan op de grond staat, kan deze eenvoudig op eigen kracht worden verplaatst. Omdat minikranen vaak worden ingezet voor kleinere klussen, bijvoorbeeld in en om het huis, kun je ook een minikraan huren. Dit is handig als je de kraan niet vaak of eenmalig gebruikt.

Torenkranen

Torenkranen zijn misschien wel het meest algemeen erkende type kraan voor de bouw, al is het maar om een ​​andere reden dan dat ze moeilijk te missen zijn. Hun kraantorens, die vaak vrij groot zijn, staan ​​hoog in het midden van bouwplaatsen zodat de hele wereld ze kan zien.

Torenkranen bestaan ​​uit de toren, of mast, en de giek, de arm die uit de mast steekt. De jib kan 360° rond de mast bewegen, met een trolley die over de volledige lengte van de jib op en neer gaat, waardoor de blokhaak op de juiste plaats neergelaten kan worden.

Statische kranen zijn het type dat het meest wordt gebruikt om grote constructies over een langere tijdlijn te bouwen. Ze worden vaak gebruikt in stedelijke gebieden waar de ruimte beperkt is en het publiek zelden ver weg is. Hun stabiliteit zorgt voor een extra veiligheidslaag voor zowel degenen die aan het zicht werken als degenen die buiten het hekwerk werken.

Ze zijn krachtig en in staat om indien nodig grote gewichten zeer hoog op te tillen, maar ze zijn beperkt tot een enkel gebied. Hoewel ze zich uitstrekken en roteren, is er nog steeds een limiet aan hun bewegingsbereik.

Er zijn drie hoofdtypen torenkranen, waaronder:

  • Hammerhead kranen

  • Loevende torenkranen

  • Zelfoprichtende torenkranen.

Hamerkop kranen

Hammerhead-kranen lijken op een omgekeerde L, waarbij de giek op een vast niveau blijft. De jib kan meestal draaien, maar kan niet omhoog of omlaag worden gebracht. Dit model wordt vaak aangetroffen op laadperrons waar veel kranen tegelijkertijd op verschillende niveaus kunnen werken. Ze worden ook gebruikt in situaties waar de ruimte beperkt kan zijn, zoals in een constructie of op bijzonder krappe bouwplaatsen.

Er zijn twee basisontwerpen voor torenkranen: het A-frame en de platte bovenkant.

Het A-frame:

  • Gebruikt een metalen structuur om kabels van de jib naar de contra jib te verbinden, een korte maar heeft een zwaar verzwaarde structuur achter de jib

  • Dit wordt gebruikt voor hefboomwerking en stelt dit type torenkraan in staat om zwaardere gewichten te hijsen.

Beweegbare kraanbalk kraan

Het type torenkraan met beweegbare jib lijkt qua structuur sterk op de hamerkop, maar heeft één groot verschil. De giek kan op beweegbare jib-bouwkranen worden geheven en neergelaten. Dit ontwerp geeft ze extra flexibiliteit terwijl ze zwaardere gewichten kunnen heffen.

De beweegbare kraan is duurder dan de hamerkop, maar kan efficiënter zijn met een kleinere draaicirkel, waardoor hij op krappe bouwplaatsen kan worden gebruikt. Het kan ook worden gebruikt waar meerdere kranen tegelijkertijd in bedrijf zijn.

Zelfoprichtende kranen

De zelfoprichtende kranen zijn relatief gezien de lichtgewichten van de statische kranen familie. Ze zijn ontworpen om gemakkelijk op te zetten en te demonteren.

Zelfoprichtende kranen zijn ideaal voor het werken in krappe ruimtes of voor kortere bouwwerkzaamheden. Hun grootste tekortkoming is echter dat ze niet zoveel gewicht kunnen heffen als de andere typen torenkranen.


https://www.exclusiefbedrijf.nl/kranen-kiezen/