Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Aanbiedingen

Hoe kies je het beste koelvest?

Hoe kies je het beste koelvest?

Koel blijven in hete situaties is meer dan een kwestie van persoonlijk comfort; het is een kwestie van het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van werknemers. Hoewel het dragen van een koelvest een vereiste is voor het werk, kan het zweet en de lichaamstemperatuur verhogen, waardoor de werknemer risico loopt op hittestress. Peroonlijke beschermingsmiddelen met een verkoelend veiligheidsvest kan echter een fantastische methode zijn om werknemers te behoeden voor oververhitting.

 

Hiermee moet je rekening houden

Het ideale koelvest is moeilijk te vinden, dus voordat je een aankoop doet, moet je bepaalde zaken in gedachten houden. Laten we een aantal daarvan bekijken.

  • Werknemers die slechts een korte periode koel moeten blijven, zullen een ander soort koelveiligheidsvesten nodig hebben dan werknemers die acht of tien uur per dag koel moeten blijven. Ook werknemers die slechts matige verkoeling wensen, hebben geen behoefte aan omvangrijke koelvesten die de gebruiker optimale koeling bieden.
  • Om een weloverwogen aankoopbeslissing te nemen, moet je eerst de specifieke koelbehoeften identificeren voordat je tot aankoop overgaat.
  • Er zijn enkele koelvesten die relatief zwaar zijn, zoals ijspakvesten en koelingssystemen met fase-uitwisseling. Er moet rekening worden gehouden met het gewicht dat u tijdens een dienst moet dragen om uw taken uit te voeren.
  • Om te functioneren hebben actieve koelvesten stroom of cellen nodig. Met behulp van deze apparaten kan de temperatuur in de kern van het lichaam worden verlaagd. Ze zijn echter duurder en minder handig in gebruik dan traditionele methoden.
  • Omdat ze geen bewegende delen hebben, zijn passieve koelvesten licht en draagbaar. Door het ontbreken van werkende onderdelen zijn passieve koelvesten licht en draagbaar. Het nadeel is echter dat het koelvermogen beperkt is tot dertig minuten tot vier uur per keer. Bijgevolg zijn passieve koelingsmethoden ook ondoeltreffend.

 

Je moet de verschillen tussen actief en pasief kennen 

Koelingstechnologie moet eerst worden onderverdeeld in twee soorten: actief en passief koelvest. Voor actieve koelvesten en koelsystemen is een of andere vorm van stroom (elektriciteit of batterij) nodig. Ze zorgen voortdurend voor maximale koeling – vaak verlagen ze de kerntemperatuur van het lichaam – en worden meestal thuis gebruikt, hoewel ze draagbaar zijn en kunnen worden gebruikt in de auto, op kantoor, enz.  

Passieve vesten hebben geen werkende componenten en zijn gemakkelijk draagbaar. U kunt ze overal gebruiken waar uw lichaam kan komen, of het nu gaat om joggen, naar de dierentuin of een wedstrijd. Maar hun koelvermogen is van korte duur (30 minuten tot 4 uur). Hoewel ze slechts een beperkt effect hebben op het verlagen van de lichaamstemperatuur, zorgen passieve vesten wel voor een zekere verlichting van de warmte. 

Het is belangrijk om de verschillen tussen deze soorten actieve en passieve koelvesten en -systemen op te merken, omdat het type koeling en de constructie van het vest de prestaties drastisch beïnvloeden. Bovendien kunnen de vochtigheid buiten, de omgevingstemperatuur, de blootstelling aan direct zonlicht en zelfs de lichaamstemperatuur van de drager het koelvermogen beïnvloeden. Het is zelfs mogelijk dat het “koelvermogen” niet echt een voordeel is, omdat te veel koelen de oppervlakkige bloedvaten bij de huid kan vernauwen als het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam om op te warmen in werking treedt. Je lichaam begint dus minder warmte af te geven (om die te behouden, omdat het denkt dat het kouder wordt) en jij begint op te warmen. Nogal een raadsel!

En tot slot, besef dat hoe duurder het vest is, niet altijd betekent dat het de beste keuze is voor uw specifieke situatie. Evenzo kan een goedkope oplossing leiden tot niets meer dan weggegooid geld en een extra kledingstuk aan die hometrainer die u vaker zou moeten gebruiken. U moet afwegen wat voor u het belangrijkst is, van gemak tot camouflage en constructie. 

Voor meer informatie en weetjes over koelvesten kun je een kijkje nemen op DokterFit.nl