Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Verbouwen

Moet je een bouwtechnische keuring laten uitvoeren?

Het kopen van een eigen woning is één van de belangrijkste momenten uit het leven van de mens. De kans is dan ook bijzonder groot dat je er slechts één keer in je leven voor gaat kiezen om een eigen woonst te kopen. Wanneer dat ook geldt voor jou zal je dan ook liever niets aan het toeval over willen laten. Het laten doen van een bouwtechnische keuring is dan een absolute aanrader. Voor heel wat mensen geldt dat ze een dergelijke keuring toch nog niet laten uitvoeren. Dat is voornamelijk het gevolg van de kosten die eraan verbonden zijn. Liggen deze kosten echter wel echt zo hoog als wordt aangenomen? En wat maakt het nu eigenlijk zo belangrijk om een bouwtechnische controle van je toekomstige woning te laten uitvoeren? Je ontdekt het hier!

Wat is een bouwtechnische keuring?

Een bouwtechnische keuring is een visuele controle die wordt uitgevoerd van een pand die je van plan bent om te kopen. Tijdens deze keuring wordt er geen schade gemaakt. Dit zorgt er voor dat zo’n keuring geen extra kosten met zich meebrengt. Dat is natuurlijk alleen maar positief, maar toch is er hier ook een nadeel aan verbonden. Het is namelijk zo dat bepaalde gebreken of bepaalde vormen van schade hierdoor onder de radar kunnen blijven. Helemaal sluitend is het uitvoeren van zo’n controle dan ook eigenlijk niet. Dit gezegd hebbende is het wel zeker zo dat ze kan zorgen voor heel wat extra zekerheden bij het kopen van een eigen woning.

Op welke voordelen kan je rekenen?

Er zijn best een aantal interessante voordelen verbonden aan het laten doen van een bouwtechnische keuring. In eerste instantie wordt natuurlijk meteen duidelijk hoe het is gesteld met het pand dat je wenst te kopen. Hierbij wordt er niet alleen aandacht besteed aan mogelijke zichtbare gebreken. Daarnaast wordt er namelijk eveneens een  controle uitgevoerd  voor wat de staat van het onderhoud betreft. Is de woning in kwestie dus met andere woorden goed onderhouden of bestaat het risico dat je hierdoor nog wordt geconfronteerd met extra kosten?

Bovenstaande brengt ons ook bij een ander voordeel dat is verbonden aan een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. Het is immers zo dat dit er ook voor zorgt dat je precies weet waar je, je op financieel vlak allemaal aan zal mogen verwachten. Dit niet alleen voor wat de kosten op korte, maar ook op middellange tot lange termijn betreft. Je waagt dus niet langer een sprong in het diepe en weet precies waar je allemaal op financieel vlak nog rekening mee zal moeten houden.

Hoeveel bedragen de kosten van een bouwtechnische keuring?

Er is al ongelofelijk veel gezegd en geschreven over de kosten die je kan verwachten bij het (laten) uitvoeren van een bouwtechnische keuring. In realiteit is het zo dat deze kosten vaak aardig worden overschat. Het gebeurt niet zelden dat mensen vrezen dat zo’n controle ettelijke duizenden euro’s zal kosten. Dat is echter niet juist. Gemiddeld liggen de kosten voor zo’n keuring dan ook ergens tussen de 250 en 750 euro. Let wel, de kosten kunnen sterk verschillen afhankelijk van de omvang waar het pand over beschikt. Des te groter het pand, des te hoger de kosten voor dit onderzoek uiteraard zullen komen te liggen. Toch vallen deze kosten zoals je merkt bijzonder goed mee.