Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Bedrijven

Waarom is een persoonlijkheidstest zo belangrijk?

Als werkgever wil je natuurlijk het liefste het aller beste personeel in dienst nemen. Maar hoe kom je erachter wie de persoon is die jij voor je hebt zitten? Een persoonlijkheidstest kan je inzicht geven in de persoonlijke eigenschappen van een persoon. Deze laten zien of iemand wel of niet goed bij een functie passen. Maar houdt een persoonlijkheidstest eigenlijk in?

 

Het doel van de test

 

Vaak wordt er bij een persoonlijkheidstest gebruik gemaakt van het Big five persoonlijkheidsmodel. Deze big five zijn de mate van extraversie, inschikkelijkheid/vriendelijkheid, zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit en openheid voor ervaringen/ideeën. In de test zijn er geen goede of foute antwoorden. Het laat zien hoe iemand in het dagelijkse leven is en hoe deze in recent werk heeft gefunctioneerd.

 

Inhoud van de test

 

Een korte persoonlijkheidstest duurt gemiddeld een kwartiertje en bevatten tussen de 60 en 80 vragen. Als je een uitgebreider resultaat wil kan je beter voor een langere test kiezen. Deze duren gemiddeld een half uur tot drie kwartier en bevatten tussen de 100 en 200 vragen. Tijdens de test worden vragen voorgelegd over gedragingen en meningen. Deelnemers moeten dan aangeven en welke mate deze van toepassing zijn op zichzelf en hoeverre ze het eens zijn met bepaalde uitspraken. Het zijn altijd vragen met meerkeuzeantwoorden. Een voorbeeldvraag kan bijvoorbeeld zijn: ‘’Ik werk graag samen’’.  

 

Persoonlijkheidstest voor ontwikkeling

 

Je kan een persoonlijkheidstest ook gebruiken om je huidige medewerkers inzicht te geven in hun huidige competenties of talenten. Het geeft je medewerkers de kans om persoonlijke ontwikkelpunten in kaart te brengen. Als werkgever krijg jij meer inzicht in het functioneren van de werknemers. Aan de hand van de resultaten van de rest kan een concreet actieplan opgesteld worden waarin jij samen met jouw medewerkers kan vastleggen hoe ze zich nog verder kunnen ontwikkelen binnen jouw bedrijf. Indien het om doorstromen naar een leidinggevende functie gaat dan kan je er ook nog een leiderschapstest aan koppelen om te kijken of iemand de kwaliteiten van een leidinggevende of manager in zich heeft.

 

https://www.testgroup.nl/korte-persoonlijkheidstest/