Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Onderwijs

Op zoek naar een middelbare school

Mijn kind zit op het moment in groep 8 van de basisschool. En dat is natuurlijk het moment dat je gaat zoeken naar een middelbare school. Ik vind het als ouder erg moeilijk op welke manier ik mijn kind het beste kan helpen bij de keuze. Ik wil natuurlijk niet te veel pushen naar een hoog niveau en ik wil ook niet dat mijn kind kansen laat liggen. 

Daarnaast heb ik de laatste tijd veel gelezen over kansenongelijkheid in het onderwijs. Zo krijgen kinderen met hoogopgeleiden ouders vaak meer kansen en hebben zij ook meer mogelijkheden tot bijles, wat leidt tot een hoger studieadvies. Ik vind het belangrijk dat mijn kind op een school terecht komt waar deze kansen gelijk zijn. Maar hoe zoek je zo’n school uit?

Kansenongelijkheid in het onderwijs
De laatste tijd is er een nieuw tv programma op de NPO dat gaat over onderwijs kansengelijkheid. Het is opgenomen in de wijk Amsterdam-Noord waar veel verschillende groepen samenleven, maar tegelijkertijd erg gescheiden zijn. De kinderen uit de documentaire hebben vaak een moeilijke thuissituatie, waardoor er kansenongelijkheid ontstaat. Ouders die minder te besteden hebben, ziek zijn of bijna nooit thuis. Een kind krijgt hierdoor minder aandacht en heeft geen mogelijkheden tot bijles. Deze kinderen hebben uiteindelijk minder kansen in het onderwijs, terwijl er veel meer inzit. 

Welke school kiezen wij
Bij ons in de buurt zijn er verschillende scholen waar uit gekozen kan worden. Er komen vragen bij kijken als; Welke scholen spreken mij aan? En naar welke school zou mijn kind graag willen? Kiest mijn kind voor dezelfde school als zijn vrienden? Of voor de school die zorgt voor het hoogste resultaat? Allemaal belangrijke vragen, maar wat is het juiste antwoord. Op dit moment staat SvPO bovenaan ons lijstje. Gaandeweg zullen we de juiste keuze maken voorde juiste school voor mijn kind en hoop ik dat uiteindelijk ook de kansenongelijkheid wordt opgelost.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/08/kansengelijkheid-gebaat-bij-traditioneel-klassikaal-onderwijs-a4026790