Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Bedrijven

Personeel vinden in de agrarische sector. Hoe doe je dat?

We leven inmiddels in tijden van personeelstekorten, en als groeiend bedrijf merk je dat. Waar het personeel vroeger misschien zelfs letterlijk door de wind door het raam werd geblazen moet je nu steeds meer en meer zoeken om capabel personeel te vinden. De wereld van agri recruitment is een stuk ingewikkelder geworden. Je weet al wat voor personeel je nodig hebt, maar tegenwoordig heb je ook iemand nodig die weet hoe ze personeel moeten vinden.

Wat voor externe recruiter heb je nodig

Een externe recruiter is een bedrijf die precies weet hoe ze het juiste personeel moeten vinden. Jij weet wie je nodig hebt, zij weten hoe ze de persoon kunnen vinden. Een uitstekende samenwerking dus. Maar niet elke recruiter is hetzelfde. Er zijn recruiters die generalisten zijn. Ze recruiten voor alle soorten bedrijven, maar dit heeft het nadeel dat ze weinig specifieke expertise op een bepaald gebied hebben. Het is daarom aan te raden een recruiter met specifieke kennis van de agrarische sector in te schakelen.

Het schrijven van de juiste vacatures

Het schrijven van de juiste vacature helpt enorm bij het vinden van het juiste personeel. Een goede vacature is zo geschreven dat het gemotiveerd personeel aantrekt, en ongemotiveerd personeel meteen weet dat de baan niet voor hen is. Om de juiste food agri vacature is het handig om samen te werken met een recruiter. De recruiter weet alle ins en outs van het schrijven van vacatures, en door de goede samenwerking tussen jou en de recruiter zorgt ervoor dat je de perfecte vacature kan schrijven.

Wat maakt een goede vacature goed?

Een vacature dient representatief te zijn voor het werk waar je personeel voor aan het werven bent. Je kan dus niet de baan veel mooier weergeven dan het is. Dit zorgt ervoor dat heel veel werkzoekenden dat niet de juiste match is op de vacature solliciteert, waarna je een hoop tijd en moeite verspilt aan zinloze sollicitatiegesprekken. Dit betekent ook niet dat je alle negatieve punten van de baan moet benoemen, dit zou namelijk juist weer het juiste personeel doen wegrennen. Je moet dus de juiste balans tussen realisme en marketing kunnen vinden. Om dit te bereiken is een recruiter onmisbaar. Een recruiter heeft namelijk alle kennis van het vinden van personeel, en weet dus ook meteen hoe je een goede vacature schrijft.

Overweeg om betere arbeidsvoorwaarden in te voeren

Laten we eerlijk zijn: het personeelstekort leidt tot concurrentie tussen werkgevers. Er zijn niet genoeg geschikte kandidaten om alle vacatures in de sector te vullen, dus er zal om het personeel gevochten moeten worden. Een manier om personeel bij de concurrent weg te krijgen is door betere arbeidsvoorwaarden dan de concurrent in te voeren. Denk bijvoorbeeld aan langer ouderschapsverlof, het meeste personeel zal dit toch maar één of twee keer nodig hebben, weinig verlies dus. Een radicalere optie is een vierdaagse werkweek voor hetzelfde loon. Dit klinkt misschien vrij wild, maar uit onderzoek is gebleken dat dit de productiviteit nauwelijks verlaagt. Het is namelijk zo dat mensen maar een bepaalde hoeveelheid werk gedaan kunnen krijgen voor ze rust nodig hebben, en eigenlijk is de vrijdag net een dag te veel op productief te zijn.