Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Gezondheid

Waarom krijg je Brok in je keel door stress

Een brok in keel en stress gaat vaker samen dan je denkt. Een brok in de keel is iets wat veel mensen ervaren. Dit wordt meestal veroorzaakt door astma of chronische stress. Een brok in keel stress wordt vaak veroorzaakt doordat je bij chronische stress ook vaak chronisch hyperventileert. Hierdoor bestaat er geen combinatie van chronische stress en een relaxte ademhaling. Aangezien een brok in keel alles te maken heeft met ademhaling, is stress een veel voorkomende oorzaak. Zo’n brok in je keel voelt vaak omschreven als een globusgevoel, waarbij het dingen zoals een slijmprop of korreltje, band om de keel, geïrriteerde keel kan ervaren.

Oorzaak van een brok in keel

Een brok in keel stress heeft dus te maken met ademhaling. Maar hoe heeft dit effect op je keel waardoor je irritaties ervaart? Je keel- en nekspieren worden aangespannen bij elke kuch, slik of schraap actie. Dit is zichtbaar bij de adamsappel doordat deze telkens beweegt. Je kunt een gevoel krijgen van zo’n brok als de keel- en halsspieren gespannen blijven na deze acties. Het schrapen van je keel of frequent diep ademhalen (hyperventileren) zorgt voor die irritatie door droogte. Voordat je overgaat tot handelingen om het brok in keel stress weg te krijgen moet je eerst uitsluiten dat het geen andere lichamelijke aandoening is.

Brok in keel wegkrijgen

Je komt van een brok in keel stress af door deze aangewende handelingen die de keel droog maken weer af te leren. Een logopedist(e) zou je kunnen helpen bij een brok in je keel als gevolg van deze oorzaken die hierboven zijn genoemd. Dit kan door een manuele facilitatie van de larynx, oftewel een strottenhoofd massage. Deze massage zal ontspanning brengen aan de keel – en nekspieren, maar het is ook belangrijk de oorzaak aan te pakken. Denk hierbij aan het aanpassen van je ademhaling en slikgedrag om droogte te voorkomen. Bovendien spelen emoties ook vaak een grote rol bij brok in keel stress.