Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Zakelijk

Aandachtspunten bij een opstalverzekering vergelijken

De opstalverzekering is een verzekering die het mogelijk maakt om de waarde van je opstal te verzekeren tegen allerhande vormen van schade. Deze schade kan het gevolg zijn van een brand, maar kan ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld de natuurelementen. Het afsluiten van een opstalverzekering is in de basis niet verplicht, maar kan wel verplicht worden gesteld door bijvoorbeeld de verstrekker van je hypothecaire lening. Hoe dan ook is het in de praktijk ongelofelijk interessant om een dergelijke verzekering af te sluiten. Wanneer er schade ontstaat aan de opstal van je vastgoed kunnen de kosten in één klap zeer hoog oplopen. Wil je deze kosten niet zelf moeten vergoeden? Dan is ervoor kiezen om een opstalverzekering af te sluiten altijd interessant. Voor een opstalverzekering vergelijken hou je in de praktijk altijd rekening met de hieronder terug te vinden aandachtspunten.

            1.) Kies je uitsluitend voor een opstalverzekering of niet?

In eerste instantie moet je, je voor het uitvoeren van een opstalverzekering vergelijking altijd de vraag stellen of je nu wel of niet voldoende hebt aan uitsluitend deze verzekering. Als eigenaar van een woning die zelf ook zijn of haar intrek heeft genomen in het pand in kwestie kan het in de praktijk wellicht een goed idee zijn om de opstalverzekering af te sluiten gecombineerd met een inboedelverzekering. Op deze manier kan je over de hele lijn rekenen op de meest optimale dekking. Vergis je namelijk niet, ondanks het feit dat een opstal- en inboedelverzekering vaak in één adem met elkaar worden genoemd zijn beide verzekeringen toch compleet verschillend. Ze samen afsluiten kan evenwel zeker interessant zijn.

 

Door het afsluiten van de beide verzekeringen bij één en dezelfde verzekeraar is het mogelijk dat je zal kunnen rekenen op een zogenaamde kwantumkorting of bundelkorting. Deze korting wordt aangeboden omdat je uiteraard in één klap niet één, maar wel twee verschillende verzekeringen afsluit die toch in de basis ook niet zo bijzonder goedkoop zijn. Op deze manier kan je direct een mooie korting bedingen op je opstalverzekering en dat bovendien ook nog eens zonder dat je daarvoor moet inleveren op vlak van dekkingen.

            2.) Voor welke waarde moet deze verzekering worden afgesloten?

Bij een opstalverzekering vergelijken zal je altijd ook goed willen letten op de waarde die staat aangegeven waarvoor het opstal kan worden verzekerd. Hiervoor gelden eigenlijk geen vastgestelde bedragen, maar wel ruwe schattingen. Hou er rekening mee dat deze waarde  een ongelofelijk belangrijk aandachtspunt is. Het is best mogelijk dat een bepaalde opstalverzekering wordt aangeboden tegen een veel lagere premie dan de concurrentie, maar wanneer daar ook een aanzienlijk lagere verzekerden waarde tegenover staat spreekt het voor zich dat dit niet zoveel nut heeft. Sterker nog, dergelijke opstalverzekeringen zijn ongelooflijk gevaarlijk. Doet er zich op een zeker ogenblik immers een probleem voor met het opstal? Dan zal je nooit de volledige waarde uitbetaald krijgen.

            3.) Is er sprake van een eigen risico of niet?

Voor de opstalverzekering geldt dat er in bepaalde gevallen sprake kan zijn van een eigen risico. Dat is echter niet altijd zo. Doe daarom altijd een opstalverzekering vergelijken. Is er sprake van een eigen risico? Dan kan het interessant zijn om er over na te denken om deze zelf vrijwillig te verhogen. Dit heeft twee gevolgen:

 

  1. De periodieke verzekeringspremie zal goedkoper worden;
  2. Het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade komt hoger te liggen;

 

Belangrijk is hierbij om er rekening mee te houden dat dit geen kleine verzekering is waarbij het eigen risico wordt verhoogd. De bedragen die gepaard gaan met de opstalverzekering zijn logischerwijs vrij aanzienlijk. Bedenk omwille van deze reden altijd bij jezelf of het hogere eigen risico er niet voor zorgt dat je bij schade tegen problemen aan zal lopen.

 

In bepaalde gevallen is het zo dat er bij de opstalverzekering die wordt aangeboden geen sprake is van een eigen risico. Dit trachten verzekeraars te doen omdat ze op die manier geen problemen in de hand werken wanneer er zich bijvoorbeeld een ernstig schadegeval voordoet. Of je al dan niet de voorkeur geeft aan een opstalverzekering met eigen risico is natuurlijk geheel persoonlijk. In ieder geval is dit zeker een belangrijke factor om bij een opstalverzekering vergelijken de nodige aandacht aan te besteden.

            4.) Is een allrisk noodzakelijk of niet?

Een vierde eveneens erg belangrijke vraag die moet worden gesteld heeft te maken met het feit of je in de praktijk nu wel of niet nood hebt aan de allrisk opstalverzekering. Op vlak van opstalverzekeringen bestaan er eigenlijk twee mogelijkheden, namelijk:

 

  1. De extra uitgebreide opstalverzekering;
  2. De allrisk opstalverzekering;

 

Voor de extra uitgebreide opstalverzekering vergelijking geldt reeds dat er menig aantal verschillende soorten van schade worden verzekerd. Het gaat daarbij onder meer om brandschade evenals om stormschade, waterschade, schade als gevolg van diefstal, etc. Al deze verschillende dekkingen zorgen er reeds voor dat je opstal vrij goed is beschermd. Er is echter meer. Wat namelijk wanneer er door eigen toedoen schade ontstaat aan het opstal? In dat geval zal de extra uitgebreide dekking daarvoor geen tussenkomst verlenen. Dat geldt wel voor de all risk polis. Deze polis is uiteraard aanzienlijk duurder. Overweeg dan ook altijd bij het uitvoeren van een opstalverzekering vergelijking of de allrisk deze meerprijs echt wel waard is.

            5.) Voer je vergelijking echt grondig uit

Een opstalverzekering vergelijken zorgt er in de praktijk altijd voor dat je kan rekenen op een zeer mooie korting op de standaard premie van een dergelijke verzekering. Dit gezegd hebbende is het wel belangrijk om er bij stil te blijven staan dat de vergelijking echt grondig dient te zijn uitgevoerd. Daarbij moet er ook rekening worden gehouden met het bestaan van eventuele kortingen of promoties die worden aangeboden door een bepaalde verzekeraar.

 

Voor opstalverzekering promoties geldt in de praktijk steeds dat ze slechts voor een beperkte periode geldig zijn. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld gedurende het eerste jaar kan rekenen op een interessante korting, maar vanaf het tweede jaar niet meer. Is er sprake van een bepaalde korting op de opstalverzekering die jij van plan bent om af te sluiten? Zorg er dan altijd voor dat je, je even grondig gaat verdiepen in de voorwaarden van die korting vooraleer daadwerkelijk tot het afsluiten over te gaan. En vergeet niet om de opstalverzekering te vergelijken.