Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Dienstverlening

Wanneer moet een groepenkast vervangen worden?

Een groepenkast heeft door de jaren heen veel veranderingen ondergaan, vroeger was het namelijk nog een stoppenkast. Dit was een kast met grote witte stoppen erop. Wanneer er te veel spanning op een groep in de stoppenkast kwam sloeg de stop door, de stop moest dan ook gelijk vervangen worden. Tegenwoordig gaat het allemaal veel makkelijker met de gemoderniseerde groepenkast, wanneer hier namelijk een groep te veel spanning krijgt slaat alleen de schakelaar om, deze moet je dan weer omhoog doen om weer stroom te krijgen. 

Waarvoor dient een groepenkast?

Een groepenkast dient ervoor om verschillende groepen te maken binnen de elektra in een gebouw, meerdere groepen zorgen er namelijk voor dat er meerdere apparaten tegelijkertijd aan kunnen staan. Dit is bijvoorbeeld handig voor als je wilt gaan stofzuigen terwijl de wasmachine aan staat. Verschillende groepen hebben is ook nog eens veiliger voor de elektra, wanneer er namelijk op één groep storing of kortsluiting ontstaat zijn de andere groepen hier niet de dupe van. 

Groepenkast vervangen

In oude huizen komt het vaak voor dat de groepenkast is verouderd, hij gaat dan minder goed werken en moet vervangen worden. Wanneer een groepenkast is verouderd en niet meer goed werkt is het ook handig om de groepenkast gelijk te vervangen, wanneer je namelijk lang wacht met het vervangen van de groepenkast is de kans op storingen groter. Niemand wil natuurlijk met een stroomstoring zitten, je merkt namelijk pas echt hoeveel stroom je gebruikt als je het niet meer hebt.

Groepen toevoegen

Het kan ook zo zijn dat er in een groepenkast te weinig groepen zitten, het is dan ook mogelijk om groepen toe te voegen. Door groepen toe te voegen is het toch mogelijk apparaten van elkaar te scheiden waardoor er meerdere op hetzelfde moment aan kunnen staan.