Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Vervoer en transport

Wat zijn de meest voorkomende goederenliften?

Er bestaan vele uiteenlopende soorten goederenliften, geschikt voor specifieke transportdoeleinden zoals voor magazijnen, fabrieken, en commerciële gebouwen. De meest gangbare soorten goederenliften en hun toepassingen nemen we hier door. 

Hydraulische goederenliften

Hydraulische goederenliften zijn een van de meest gangbare types. Deze werken met behulp van een hydraulisch systeem waarbij een pomp olie in een cilinder duwt, wat de liftcabine omhoog drijft. Deze liften zijn bijzonder geschikt voor gebouwen met een laag tot middelmatig aantal verdiepingen, omdat ze een soepele en stabiele rit bieden. Hydraulische liften kunnen zware lasten dragen en zijn relatief eenvoudig te installeren en te onderhouden. Ze worden vaak gebruikt in magazijnen, fabrieken en warenhuizen.

Elektrische goederenliften

Elektrische goederenliften, ook wel tractieliften genoemd, maken gebruik van een motor en kabelsysteem om de liftcabine te verplaatsen. Deze liften zijn efficiënter op het gebied van energieverbruik in vergelijking met hydraulische liften, en ze kunnen hogere snelheden en grotere hoogtes bereiken. Elektrische goederenliften zijn geschikt voor hoge gebouwen en intensief gebruik, zoals in distributiecentra en hoogbouwmagazijnen. Hun installatie kan echter complexer en duurder zijn dan die van hydraulische liften.

Schaarheftafels

Schaarheftafels, of schaarliften, zijn een type goederenlift die gebruik maakt van een mechanisme met kruisende stangen die als een schaar uitzetten en samentrekken om de lift te verplaatsen. Deze liften worden vaak gebruikt voor het tillen van zware goederen over korte afstanden, zoals het laden en lossen van vrachtwagens, of in productielijnen om goederen op de juiste werkhoogte te brengen. Schaarheftafels zijn veelzijdig en kunnen in verschillende maten en capaciteiten worden ontworpen, maar ze zijn meestal beperkt tot lage hoogtebereiken.

Goods Only Lifts

Goods only lifts, oftewel goederenliften zonder passagiers, zijn speciaal ontworpen voor het vervoeren van goederen zonder dat mensen in de cabine aanwezig zijn. Deze liften worden vaak gebruikt in industriële en commerciële omgevingen waar veiligheid en efficiëntie cruciaal zijn. Ze kunnen variëren van kleine goederenliften voor lichte lasten tot grote, zware liften voor industriële toepassingen. Goods only lifts zijn vaak voorzien van sterke beveiligingsfuncties en automatische bedieningssystemen om het risico op ongelukken te minimaliseren.

Platformliften

Platformliften zijn eenvoudig ontworpen liften bestaande uit een platform dat omhoog en omlaag beweegt langs een railsysteem. Deze liften worden gebruikt voor het transporteren van goederen tussen verschillende niveaus binnen een gebouw. Ze zijn vaak goedkoper en eenvoudiger te installeren dan andere typen liften, en worden veel gebruikt in kleinere magazijnen, winkels en werkplaatsen. 

Pallet Liften

Pallet liften zijn ontworpen om pallets en andere zware lasten te vervoeren. Ze worden vaak gebruikt in magazijnen en fabrieken waar grote hoeveelheden goederen op pallets worden opgeslagen en verplaatst. Deze liften kunnen worden uitgevoerd als hydraulische of elektrische systemen, afhankelijk van de benodigde capaciteit en hoogte. Pallet liften zijn robuust en kunnen zware belastingen aan, wat ze ideaal maakt voor industriële toepassingen.

Bepalen van geschikte goederenlift

De keuze van de juiste goederenlift hangt af van factoren zoals de hoogte van het gebouw, de frequentie van gebruik, het type goederen dat moet worden verplaatst, en het beschikbare budget. Hydraulische en elektrische goederenliften zijn de meest gangbare types, maar afhankelijk van de specifieke behoeften kunnen ook schaarheftafels, goods only lifts, platformliften en pallet liften de beste oplossing bieden.

https://staproliften.nl/