Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Dieren

Gebitsverzorging bij je hond

Stinkt jouw hond uit zijn bek? Je denkt vast dat dit normaal is, maar dat is het niet! Als jouw hond vaak of altijd uit zijn bek stinkt, kan het een teken zijn van gebitsproblemen. Gebitproblemen brengen veel risico’s met zich mee in het ergste geval kan het leiden tot ontstekingen in belangrijke organen zoals het hart, de nier en lever.   

Voorkomen is beter dan genezen

Al heeft jouw hond nog nergens last van, dan is het als nog belangrijk om goed te zorgen voor het gebit. Gebitsproblemen bij honden komen vaak voor, omdat ondanks dat de dierenarts aanraadt regelmatig de tanden te poetsen, maar weinig hondenbezitters dit advies daadwerkelijk ook opvolgen. Gebitsproblemen bij honden worden vaak veroorzaakt door tandplak, tandsteen en trauma (bijvoorbeeld het afbreken van de tanden). Tandplak is een laagje op de tanden dat bijna niet zichtbaar is, maar bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Als tandplak niet op tijd verwijderd wordt, verkalkt het naar tandsteen. Tandplak kun je makkelijk zelf verwijderen, maar voor tandsteen is een gebitsbehandeling hond nodig. Dit wordt altijd uitgevoerd door een dierenarts.

Tandenpoetsen

Voorkom tandplak door regelmatig tanden te poetsen. Gebruik bij voorkeur een speciale tandenborstel en tandpasta. Deze speciale tandpasta’s hebben meestal een vleessmaak, waardoor de hond niet snel moeilijk zal doen. Het is slim om zo vroeg mogelijk te beginnen met het poetsen van de tanden (8 tot 12 weken oud), dan raakt de hond er namelijk aan gewend.

Verzorgingsproducten voor honden

Naast tandenpoetsen zijn er verschillende manieren om het gebit van je hond gezond te houden.

  • Supplementen: Deze supplementen zijn verkrijgbaar in poeders en vloeistoffen en bevatten middelen die helpen bij het weken van de tandplak, waardoor bij het tandenpoetsen de tandplak makkelijker verwijderd kan worden.
  • Kauwsticks: Kauwsticks helpen bij het verwijderen van een deel van tandplak en tandsteen.
  • Gebitsdieet: Bijna elk commercieel merk dat dierenvoeding verkoopt, beschikt over een speciaal ontwikkelde lijn met voeding. Je kunt ook om meer advies vragen aan jouw dierenarts.
  • Speeltjes: Er zijn een tal van speeltjes die een bijdrage kunnen leveren aan de verzorging van het gebit.

Voor alle vragen over gebitsverzorging is het verstandig contact opnemen met de dierenarts. De dierenarts heeft alle antwoorden op jouw vragen.

https://www.dierenziekenhuiseindhoven.nl/tanden-trekken-hond-kat/

Gerelateerde artikelen

welke huisdieren vragen de minste onderhoud?

Uw vogel zo lang mogelijk gezond houden dankzij deze vogelwinkel

De christelijke zorgboerderij van Barneveld biedt zingeving aan personen met psychische problemen