Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Woningen

Hoe ontstaat schimmel in huis?

Schimmel. In totaal bestaan er meer dan 100.000 soorten schimmels. Honderd tot honderdvijftig van deze schimmels kunnen ook binnenshuis ontstaan. Schimmels ontstaan op plekken waar ze goed en gemakkelijk kunnen groeien. Dit gebeurt vooral bij een vochtige ondergrond. Wanneer je een oude woning hebt, of een woning met veel vochtproblemen, kun je veel last hebben van schimmels. In dat geval moet je deze laten verwijderen. Je kunt schimmel en vocht laten verwijderen door Alphavochttechniek. Maar hoe ontstaan schimmels? Wat zijn nou precies de oorzaken van schimmel in huis?

Schimmel door condensatievocht

Schimmel kan ontstaan door condensatievocht. Condensatievocht is vocht dat ontstaat door afkoeling van warme lucht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hete stoom tijdens koken dat neerslaat op tegels en ramen. Wanneer deze lucht niet goed wordt afgevoerd, zal het gaan condenseren tegen muren. Deze muren worden vochtig en op deze manier kan schimmel zich goed ontwikkelen. Condensatievocht ontstaat door uitgeademde lucht, baden, kleding drogen aan een droogrek en nog veel meer. Wanneer er plots schimmel ontstaat kan dit een gevolg zijn van isolatiewerken of het plaatsen van goede beglazing. Hierdoor zal de vocht minder goed worden afgevoerd en schimmelvorming kan hierdoor beter ontstaan.

Schimmel door doorslaand- en opstijgend vocht

Doorslaand vocht ontstaat wanneer er problemen zijn met vochthuishouding van de gevel. Wanneer het de gevel niet lukt om goed uit te drogen, zal het vocht in de gevel doorslaan naar binnenmuren. Deze muren worden vochtig en zijn vaak een goede voedingsbron voor schimmels. Naast doorslaand vocht is er ook opstijgend vocht. Opstijgend vocht is een veelvoorkomend probleem, voornamelijk bij oudere woningen. Opstijgend vocht is grondvocht wat via de fundering de muren intrekt. Dit kan ontstaan door het ontbreken van een goed functionerend vochtscherm. In grondvocht zijn erg veel bacteriën en zouten te vinden. Wanneer deze in de muren trekken, zal er snel schimmel ontstaan. Naast schimmel kan hierdoor ook salpeteruitslag voorkomen. Zorg dus dat je vochtproblemen snel aanpakt en de oorzaak wegneemt zodat de problemen niet groter kunnen worden.