Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Bedrijven

Organisatieadvies nodig?

Verschillende organisaties kunnen advies gebruiken op het gebied van organisatie en beleidsvoering. Of je nu een bedrijf hebt dat al een aantal jaar bestaat óf je van plan bent om een nieuwe onderneming te starten, het kan nooit kwaad om een professional in te huren die jou kan helpen bij verschillende organisatievraagstukken. Wij vertellen je graag wat een organisatieadviseur is en waar ze jou mee kunnen helpen.

Wat is een organisatieadviseur

Een organisatieadviseur is een adviseur van het bedrijfsleven. Dit kan voor de overheid zijn, maar ook voor andere organisaties in beleidsmatige en organisatorische vraagstukken. Een organisatieadviseur wordt ook wel een managementconsultant genoemd. Deze persoon kijkt naar hoe de bedrijfsvoering van organisaties optimaal ingezet kan worden om zo de beoogde doelstellingen te behalen. Alle processen worden onder de loep genomen en waar nodig aangepast. Zeker voor ondernemingen waar deze processen nog niet zo vlot verlopen, kan een organisatieadviseur een hoop zorgen weghalen en jouw organisatie helpen te verbeteren.

Voor elke onderneming

Niet alleen bij organisaties die al langer bestaan kan een organisatieadviseur een helpende hand bieden, ook nieuwe ondernemingen hebben hier baat bij. Bij het opstarten van een nieuwe onderneming valt er onwijs veel te regelen en moet je met veel zaken rekening houden. Denk bijvoorbeeld aan je merkregistratie of het vinden van een geschikte locatie voor het kantoor. Zeker in dit proces kan een organisatieadviseur uitkomst bieden. Hij of zij kijkt naar de huidige situatie van jouw onderneming en kan vervolgens hier een plan of advies op uitbrengen. Bijvoorbeeld omtrent de financiën of het personeelsbeleid. Vervolgens kunnen zij (nieuwe) werknemers begeleiden en coachen in het vinden van hun plek binnen de organisatie en kunnen zij afdelingsplannen opstellen en monitoren.

Waar vind je een organisatieadviseur?

In Nederland vind je veel verschillende adviesbureaus. Je hebt grote en kleine adviesbureaus en ieder heeft weer een eigen specialisatie. Laat je daarom altijd goed informeren en kijk of een organisatieadviseur ook past bij jouw onderneming. Let hiernaast ook op keurmerken en kwalificaties van een adviesbureau. Zo weet je zeker dat zij voldoende expertise hebben om jou van dienst te kunnen zijn. Er zijn ook adviesbureaus voor enkel de publieke sector. Organisaties in de publieke sector hebben vaak te maken met rechtmatige processen en privacy gevoelige gegevens. Dit zorgt voor een hele andere aanpak vergeleken bij overige organisaties. Organisatieadviseurs moeten namelijk elke beslissing kunnen legitimeren én het moet duidelijk zijn hoe beslissingen tot stand zijn gekomen. Adviseurs van een adviesbureau publieke sector begrijpen deze dynamiek en kunnen hier ook goed op inspelen.