Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Bedrijven

Salarisadministratie; wat komt er allemaal bij kijken?

 

Als werkgever zijn er een hoop dingen die geregeld moeten worden om het bedrijf goed te laten lopen. Salarisadministratie is een van deze werkzaamheden. Het is noodzakelijk dat dit goed geregeld wordt. Indien dit niet goed geregeld wordt, zul je onnodig te veel geld uitbetalen en dus kosten maken, of je werknemers onderbetalen waardoor er arbeidsconflicten kunnen ontstaan. Hierom is het noodzakelijk dat je op de hoogte bent van wat er allemaal komt kijken bij salarisadministratie, en dat lees je in dit artikel.

De uren goed bijhouden

Om te beginnen is het noodzakelijk om de door de werknemers gewerkte uren goed en overzichtelijk bij te houden. Bij een bedrijf waarbij werknemers met vaste contracten werken is dit gelukkig erg makkelijk, maar bij nul uren contracten moet je dit goed bijhouden. Hierom is het gelukkig mogelijk om de werknemers te laten klokken zodra zij starten en eindigen met hun dienst. Bij sommige bedrijven worden de pauzes niet doorbetaald, dan is het ook van belang dat de medewerkers hun pauze klokken.

Loon berekenen

Naast het bijhouden van de uren is het belangrijk dat je de lonen van de werknemers kent en kunt berekenen. Bij sommige organisaties zul je uit moeten betalen per aantal, maar in moeilijke situaties kun je gemakkelijk met een uurloon rekenen. Indien de eerstgenoemde mogelijkheid aan de orde is, is het noodzakelijk om dit aantal goed bij te houden. Op het moment dat jouw bedrijf met uurlonen werkt is dit gemakkelijker, je kunt dan namelijk gemakkelijk het aantal gewerkte uren keer het uurloon doen. Zo kun je gemakkelijk het bruto salaris berekenen.

Bonussen en vergoedingen

Het is ook belangrijk om bij het bereken van de lonen van de werknemers rekening te houden met eventuele bonussen of vergoedingen die jouw bedrijf uitkeert aan de werknemers. Ook moet je in dit geval goed nakijken hoeveel de bonus betreft. Veel voorkomende bonussen zijn bonussen bij een behaald doel. Bij vergoedingen zie je veel bedrijven die gebruik maken van een maaltijdvergoeding of reiskostenvergoeding.

Loonheffing toepassen

Tot slot is het noodzakelijk om bij iedere werknemer loonheffing in te houden op het loon. De loonheffing wat je betaald is per salaris verschillend en lastig te berekenen. Loonheffing zijn de kosten die van je salaris afgaan waarna je een netto salaris overhoud. Het nettosalaris is het bedrag wat je om de vier weken of om de maand van de baas op je bank gestort krijgt. Je kunt gemakkelijk nakijken hoeveel geld jouw loonheffing betreft, dit kun je zien op je loonstrook waar je ook andere handige informatie kunt vinden.

Het werk uitbesteden of iemand in dienst nemen

Dit in combinatie met de vele andere werkzaamheden die erbij komen kijken kunnen jou ertoe brengen om het werk uit te laten besteden. Ook kun je iemand in dienst nemen die een opleiding salarisadministratie heeft gevolgd, zij weten ook wat ze moeten doen om de uitbetalingen in goede banen te laten verlopen. Kortom. er komen een hoop werkzaamheden kijken bij de term salarisadministratie. Om deze werkzaamheden goed voor elkaar te hebben kun je het zelf doen, iemand in dienst nemen of het werk uitbesteden.