Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Bedrijven

Welke rijbewijzen zijn er?

Dat je voor het besturen van een auto een rijbewijs kunt behalen is over het algemeen bij iedereen bekend. Echter zijn er nog vele andere rijbewijzen te behalen om andere voortuigen te kunnen besturen. In dit overzicht is te vinden welk rijbewijs je nodig hebt voor welk voortuig.

Rijbewijs Am

Je hebt een bromfietsbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of in een brommobiel te mogen rijden. Dit wordt het rijbewijs AM genoemd. Heb je een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorijbewijs (rijbewijs A)? Den heb je ook de mogelijkheid om op een bromfiets te rijden.

Rijbewijs A, A1 en A2

Je mag alleen op een motor rijden wanneer je hier een rijbewijs voor hebt. Er zijn 3 soorten: rijbewijs A, A1 en A2. Welk rijbewijs je voor welke motor nodig hebt, ligt aan het vermogen van de motor.

Rijbewijs B

Dit rijbewijs heb je nodig om in een auto te mogen rijden. Met dit rijbewijs mag je maximaal 8 personen vervoeren (exclusief jijzelf). Met het rijbewijs B mag je een auto besturen tot een gewicht van 3500 kg. Om te rijden met een aanhanger heb je rijbewijs B, BE of B + (code 96) nodig.

Rijbewijs C en C1

Er zijn 2 soorten vrachtwagenrijbewijzen: C en C1. Welk rijbewijs je nodig hebt hangt af van het gewicht van de vrachtwagen. Om rijexamen te doen voor C en CE moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Wanneer je rijbewijs in combinatie met je vakbekwaamheid (code 95) haalt, dan kun je examen doen vanaf 18 jaar.

Rijbewijs D, D1, DE en D1E

Er zijn 2 soorten bus rijbewijzen, wanneer je een bus wilt besturen met meer dan 8 zitplaatsen. Met rijbewijs D kun je een bus besturen met meer dan 8 zitplaatsen (exclusief bestuurder). Met rijbewijs D1 kun je een kleine bus besturen met meer dan 8 en maximaal 16 zitplaatsen. Met het rijbewijs DE en D1E kun je een nog zwaardere aanhanger gebruiken achter de bus.

Rijbewijs T

Dit is een trekker rijbewijs. Hiermee mag je op de openbare weg rijden met een tractor, trekker of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) op eigen terrein of akkers is dit niet nodig.

https://eurotransportcollege.com/nascholing-code-95/