Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Bedrijven

Wat kan je met CNC-gereedschappen?

CNC staat voor computer numerical control en is een verzamelterm voor computergestuurde machines. Het is een techniek waarbij metaalbewerkingen worden uitgevoerd met behulp van computergestuurde regelingen. Dit werkt aan de hand van coördinaten. Deze techniek wordt gebruikt om nauwkeurige stukken in metaal, kunststof of hout te maken, door middel van een freesmachine. CNC is ontstaan in de jaren 50, eerst met analoge computers en daarna met digitale computers. De techniek is ontstaan vanwege militaire behoefte. Zo heeft de Koreaanse oorlog die plaatsvond van 1950 tot 1953 de ontwikkeling versnelt. In de jaren 60 werden de CNC-regelingen ook in grote hoeveelheden in Europa gemaakt.

CAD-software

De software voor de computers is CAD-software, deze software maakt het mogelijk om ontwerpen door te sturen naar productiemachines. De afkorting CAD stat voor computer aided manufacturing. Een machine kan veel makkelijker en veelzijdiger ingezet worden doordat je via de CAD-software de ontwerpen sneller aan kan passen.

Wat is cnc frezen?

Cnc frezen staat voor het frezen via computer numerical control. De machines bewerken allemaal verschillende materialen om daar meerdere eindproducten van te maken. Door ruwe grondstoffen aan het productieproces toe te voegen hoeft er geen mens aan te pas te komen. CNC-machines worden vooral gebruikt door grote productiebedrijven in sectoren als metaal, kunststof, hout en glas. Grote bedrijven maken hier gebruik van, omdat het cnc frezen eenmalig wordt geprogrammeerd en vervolgens kan het product tig keer vaker worden geproduceerd. Zo is de productie snel en goedkoop, omdat er weinig werk bij komt kijken. Ook zorgt de computer voor precisie. Bij cnc frezen heb je verschillende opties:

  • 2d frezen: is de meest simpele vorm. De frees volgt als het ware een 2d pad en snijdt de gewenste vorm uit
  • 3d (2.5d) frezen: het verschil tussen 2d en 3d frezen is dat met 2d de z as continue variabel is.
  • 5-assig frezen
  • 3-assig frezen

Cnc frezen werkt dus op een assenstelsel wat gebaseerd is op coördinaten en wordt via een Gcode aangestuurd. In een Gcode zit informatie verwerkt, zoals: de snelheid, de stapgrootte en de grootte van de freesbit. Deze instellingen bepalen het uiteindelijke resultaat.

https://cncnederland.nl/cnc-frezen/

Gerelateerde artikelen

Een goed stel lamellen voor je zwembad

Onbezorgd leer verven met de verf van leerverfshop

Lowa Renegade dames en heren