Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Bedrijven

De kosten koper, wat is het en wat kost het?

Wanneer je een woning gaat kopen zal je ongetwijfeld te maken krijgen met de kosten koper. Dit wordt ook wel uitgedrukt in de afkorting k.k. Bij de meeste woningen die verkocht worden is dit van toepassing. Het is dus belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Simpel gezegd zijn het de bijkomende kosten voor wanneer je een woning wilt gaan kopen. Het nadeel is dat je deze niet kan mee financieren in de hypotheek, dit moet je dus uit eigen zak betalen.

Hoeveel is de K.K.

Hoeveel de kosten koper exact is kan nog wel eens verschillen. Het hangt in ieder geval af of het gaat om de wettelijke of niet wettelijke kosten koper. Dit heeft invloed op de hoogte ervan. Voorheen was de k.k. meestal ergens rond de 10%. Tegenwoordig is dit een stukje lager en ligt het gemiddeld rond de 6%.

Verschil in de k.k.

Een belangrijk onderdeel van de kosten koper, is zoals we net al zeiden, het verschil in wettelijk en niet wettelijk kosten koper. Wanneer het gaat om de wettelijke kosten koper, moet er rekening gehouden worden met de overdrachtsbelasting, deze komt neer op 2%, ook notariskosten en andere zaken komen hierbij. Deze zaken zijn dus niet inbegrepen op het moment dat je een woning koopt.

Verder zijn er ook nog andere kosten, bijvoorbeeld voor de makelaar. Deze zijn niet wettelijk verplicht en optioneel. Het zal dus per situatie verschillen of je hier gebruik van maakt. Ook zaken zoals een keuring of rente horen hierbij. Kijk dus goed naar je eigen situatie zodat je weet hoe je ervoor staat.

Kijk naar je eigen situatie

Op internet zal je een hoop informatie tegenkomen over de kosten koper. Dit kan nog behoorlijk verschillen en dus hoger of lager uitvallen. Reken dus goed voor jezelf uit waar je rekening mee moet houden of vraag advies aan een makelaar.