Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Bedrijven

Wat is nu een trauma?

Je hoort soms wel dat iemand een trauma heeft. Dat klinkt heftig en dat is het ook. Maar, wanneer weet je nu of het om een ‘gewone’ minder leuke ervaring hebt en wanneer spreek je nu van een trauma? Ben jij benieuwd naar de verschillen en wil je meer over het onderwerp trauma weten? Lees dan verder.

Wanneer het heftig is

Men spreekt over een trauma, wanneer er een schokkende gebeurtenis is, waarmee men niet kan omgaan omdat het gewoon zo ongebruikelijk, pijnlijk of extreem is dat het iemand niet lukt om er goed mee om te gaan. Iemand blijft dan hangen in gevoelens van woede, angst of eenzaamheid. Het heeft dus ook een grote impact op iemands leven.

Signalen

Iemand met een trauma is in shock, teruggetrokken. Het lukt diegene niet om te reageren. Hij, zij of hen heeft ook last van nachtmerries. Verder kan er ook sprake zijn van lichamelijke klachten. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld duizeligheid of aan stemmingswisselingen. Iemand kan zich ook gedesoriënteerd voelen.

Emdr sessie

Soms krijgen mensen met een trauma een emdr sessie. Met een emdr sessie krijgt iemand als het ware de kans om de gedachten over die heftige gebeurtenis als het ware te herprogrammering. De gebeurtenis is daarmee in essentie niet veranderd. Het gaat ‘slechts’ om het veranderen van de gedachte over de situatie. Dit lukt zeker niet in slechts een enkele sessie, maar het is wel een hele waardevolle behandeling. Bij een succesvolle behandeling lukt het iemand om ‘de draad weer op te pakken’. Zover dat gaat.

Niet iedereen geneest van een trauma. Het is afhankelijk van de persoon en de traumatische ervaring. Soms komt iemand er pas na jaren voor uit, dat diegene een trauma heeft. Het wordt soms ook bijvoorbeeld onderdrukt door gebruik te maken van bijvoorbeeld alcohol. Als iemand wel aan het verwerken van het trauma werkt, kan het ook nog eens een hele tijd duren, voordat dit lukt. Gelukkig zijn er mensen die het wel verwerken. Iemand kan er echter ook in ‘blijven hangen’. Een emdr sessie heeft wel al bij diverse mensen geholpen in het verwerkingsproces.

https://www.psylaris.com/blog/emdr-kan-anders/