Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Dienstverlening

Een duurzame uitvaart

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de effecten van onze manier van leven op het milieu. Hierdoor zijn ook steeds meer mensen milieubewuster aan het leven. Maar ook kan de wens er zijn om na het overlijden een duurzame uitvaart te hebben. Is deze wens voor een duurzame uitvaart er? Hier leest u over de mogelijkheden voor een duurzame uitvaart en waar allemaal over nagedacht kan worden. 

De kist 

De kist staat vaak centraal bij een uitvaart. Toch is een kist niet bepaald duurzaam. Deze wordt gemaakt van hout waar bomen gekapt voor moeten worden en wordt vaak maar één keer gebruikt. Toch zijn er verschillende alternatieven om een duurzame kist te realiseren. Deze alternatieven hangen af van de wens om gecremeerd of juist begraven te worden. Alhoewel een crematie zonder kist duurzaam lijkt op het eerste gezicht is dit niet het geval. Doordat de kist van hout gemaakt is, zal er veel minder gas nodig zijn voor de crematie en daardoor is het gebruikmaken van een kist duurzamer. Er is echter wel een alternatief. Zo kan er voor gekozen worden om duurzame materialen te gebruiken voor de kist. Hierbij wordt hout gebruikt van snelgroeiende houtsoorten, welke milieuvriendelijker zijn dan langzaam groeiende boomsoorten. Veel van deze snelgroeiende houtsoorten kunnen gewoon in eigen land groeien. Daarnaast kan gekozen worden om het hout niet te bewerken. Lak en lijm hebben namelijk een grote belasting op het milieu. Wanneer de voorkeur uit gaat naar een begrafenis zijn er meer opties. Een kist zoals zojuist beschreven is een optie. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor een kartonnen, rieten of bamboe kist. Verder is er bij begrafenissen ook de optie om zonder kist begraven te worden. Dit is de meest duurzame optie. 

Vervoer 

Het vervoeren van een overledene en de bijbehorende rouwstoet gaan vaak gepaard met veel auto’s. Een alternatief is om de rouwstoet per voet of fiets te laten plaatsvinden. Er bestaan speciale bakfietsen om een kist te vervoeren. Indien de afstand te groot is kan er ook voor een elektrische rouwauto worden gekozen.  

Bloemen 

Bloemen zijn een vast onderdeel van een uitvaart. Toch worden bloemen vaak na de uitvaart vernietigd. Een alternatief hiervoor kan zijn om mensen te vragen geen bloemen mee te laten nemen of ervoor te kiezen om maar één bloem in plaats van een boeket mee te nemen. 

Rouwkaart 

 

Rouwkaarten kunnen erg belastend zijn voor het milieu. Voor het produceren van deze kaarten worden bomen gekapt, met de bijbehoren negatieve gevolgen voor het milieu. Een duurzame optie voor een rouwkaart kan een digitale rouwkaart zijn. Heeft u de wens om toch een kaart te versturen? Dan kan er gekozen worden om rouwkaarten van 100% gerecycled papier te kiezen.  

Catering 

Natuurlijk kan voor de catering op een uitvaart milieuvriendelijke keuzes worden gemaakt. Hapjes met producten uit het seizoen, vegetarische hapjes en lokale producten zijn hier een goed voorbeeld van. 

Is de wens voor een duurzame uitvaart er? Bent u woonachtig in of rondom Utrecht? Bekijk dan eens wat de mogelijkheden voor een begrafenis in Utrecht zijn. Of neem contact op met een begrafenisondernemer in Nieuwegein.