Exclusief bedrijf Nederland
Image default
Toerisme

Een vaarbewijs halen?

Heeft u er al eens over nagedacht om een vaarbewijs te halen? Dat kan gelukkig bij ons! Het is niet een van de vanzelfsprekendste bewijzen om te halen, maar als u een liefhebber bent van water en van boten is het wel essentieel om te halen. In welke situaties is het aan te raden om een vaarbewijs te halen? In dit artikel zullen we daar over uitweiden.

 

 

Harder dan 20 km per uur varen

Anders dan bij auto’s of motorvoertuigen, hoeft u niet in alle gevallen een vaarbewijs te halen om een boot of waterscooter te bedienen. Logischerwijs is varen in de zee namelijk een stuk minder gevaarlijk dan het verkeer op straat. Daar gebeuren dan ook vaker ongelukken en daarom zijn de normen strenger dan op het water.

Gaat uw boot of waterscooter harder dan 20 km per uur? In die gevallen moet u vaarbewijs één halen. Maar niet alleen als u harder 20 km per uur gaat, maar ook wanneer de boot langer is dan 15 meter. De reden daarvoor is, is dat met een dergelijke boot meer verantwoordelijkheid gepaard gaat. Bekijk onderstaande pagina voor meer informatie over de regels. 

Wanneer heb ik een vaarbewijs nodig?
 

  

 

Een tweede vaarbewijs?

 
Daarnaast heeft u ook nog de mogelijkheid om een tweede bewijs te halen. Dit bewijs is noodzakelijk in verschillende situaties. Het is vooral toepasselijk als u in grotere wateren wil varen. Een voordeel van het halen van dit bewijs, is dat het veel minder lastig is dan het halen van een autorijbewijs. Het heeft namelijk twee voordelen tegenover een autobewijs of iets dergelijks.

Allereerst kunt u het in een korte periode halen. Sterker nog: in veel situaties kunt u het vaarbewijs zelfs in 1 dag halen. Dat is natuurlijk zeer bijzonder. Daarnaast het bewijs voor varen ook veel goedkoper dan een regulier bewijs. Dus ook wat dat betreft heeft dit bewijs veel positieve voordelen.